McCain přerušil kvůli krizi volební kampaň, páteční debata s Obamou ale bude

Washington - John McCain dnes oznámil, že kvůli krizi na Wall Street pozastavuje předvolební kampaň a odjíždí do Washingtonu podílet se na plánech na stabilizaci finančního systému. Prezidentský kandidát amerických republikánů také vyzval k odložení páteční televizní debaty se svým demokratickým soupeřem Barackem Obamou, ta by se však podle agentury Reuters měla uskutečnit podle plánu.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že demokratický senátor Barack Obama opět vede nad McCainem, byť o pouhých pár procent. Analytici to přisuzují tomu, že Obamu voliči považují za kompetentnějšího v ekonomických otázkách než McCaina.

McCain ve čtvrtek odjíždí do Washingtonu, kde se chce podílet na plánování stabilizace finančního systému. Pilířem nového záchranného plánu americké vlády je návrh vykoupit od finančních institucí špatná aktiva za celkem 700 miliard dolarů (11,9 bilionu Kč) s tím, že je po stabilizaci finančního sektoru opět prodá na trhu. Arizonský senátor v tomto kontextu dnes uvedl, že nevěří, že tento návrh projde Kongresem ve své současné podobě. Podle některých odborníků je plán kontroverzní, protože může výrazně a dlouhodobě narušit federální rozpočet.

Vydáno pod