Gruzie sestřelila ruský průzkumný letoun

Tbilisi/Moskva - Gruzínská armáda sestřelila poblíž hranic Jižní Osetie ruský bezpilotní letoun. Rusko to ale popírá a vzkazuje, že se jedná jen o další mediální provokaci ze strany Tbilisi. Do Gruzie dorazili v úterý odpoledne první pozorovatelé EU. Zatím jich jsou v zemi tři desítky, přijede jich ještě desetkrát tolik.

Letoun byl sestřelen 30 kilometrů jižně od hranice separatistického regionu v blízkosti města Gori, uvedla to dnes gruzínská vláda. „Myslíme si, že hlídkoval nad územím, kudy vede ropovod Baku-Supsa,“ prohlásil gruzínský ministr vnitra Šota Utiašvili.

Gruzínská armáda tvrdí, že se jednalo o bezpilotní letadlo krátkého doletu vybavené navigací GPS a fotoaparátem. Odstartovalo prý z bezpečnostního pásma v Jižní Osetie, severně od města Gori. Letoun letěl 50 metrů nad zemí a vojáci jej zasáhli automatickými zbraněmi.

Mluvčí ruských mírových jednotek Vitalij Manuško ale sestřelení letounu dementoval. „V bezpečnostní zóně jsme nezjistili žádný pád stroje ani jeho sestřelení,“ řekl Manuško. To potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. „Je to jen další mediální provokace Gruzie, jejímž cílem je destabilizovat situaci v oblasti. V bezpečnostní zóně nelétalo žádné letadlo ruského ministerstva obrany,“ řekl šéf tiskové služby ministerstva Alexandr Drobyševskij.    

Bezpilotní letouny jsou již dlouho zdrojem konfliktů mezi Ruskem a Gruzií. Už v květnu Gruzie zveřejnila záběry, na kterých je údajně ruská stíhačka, která nad Abcházií sestřelila gruzínský průzkumný letoun. Rusko útok popřelo. V Abcházii byly ještě předtím sestřeleny dva bezpilotní stroje.

  • Gruzínci sestřelili další ruský bezpilotní průzkumný letoun. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/425/42477.jpg
  • Mapa Kavkazu autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/416/41538.gif