Americké vrtulníky prý znovu pronikly nad Pákistán

Islámábád - Pákistánští vojáci ostřelovali dva americké vrtulníky, které se dostaly z Afghánistánu do pákistánského vzdušného prostoru. Informovaly o tom dnes pákistánské zpravodajské zdroje. Americká ani pákistánská armáda to nepotvrdily.

Pákistánský armádní mluvčí minulý týden oznámil, že vojáci mají rozkaz v případě narušení hranice na Američany střílet. Incident se stal údajně v neděli večer v Severním Vazíristánu. Podle agentur to může dále přiostřit americko-pákistánské vztahy. Pákistánu se nelíbí, že americká armáda z Afghánistánu ostřeluje pozice islámských radikálů v pohraničních pákistánských kmenových územích.

Dva zpravodajci pod podmínkou zachování anonymity agentuře AP sdělili, že americké vrtulníky pronikly v neděli večer dva kilometry za hranici. Jejich posádky prý palbu neopětovaly, stroje nepřistály a vrátily se zpět do afghánského vzdušného prostoru.

Američané se domnívají, že v pákistánském pohraničí nacházejí úkryt členové Talibanu a al-Káidy, která prý Taliban vyzbrojuje, vede a financuje. V Pákistánu dále roste přesvědčení, že sobotní teroristický útok na islámábádský hotel Marriott spáchal právě Taliban nebo al-Káida. Zahynulo při něm šest desítek lidí včetně českého velvyslance v Pákistánu.

Vydáno pod