Při útoku na hotel Marriott v Islámábádu zahynul český velvyslanec

Islamábád - V troskách po sobotním pumovém utoku se našlo tělo českého velvyslance Iva Žďárka, který měl dočasnou rezidenci právě v hotelu Marriot. Informaci oznámila pákistánská policie a potvrdilo ji i české ministerstvo zahraničí. Žďárek se tak stal jednou z 53 obětí teroristického útoku. Jeho tělo by mělo být zpět do Česka dopraveno v pondělí. Záchranáři trosky stále prohledávají a nevylučují, že počet obětí se ještě zvýší. Zraněno bylo podle dosavadní bilance 270 lidí.

„K bráně hotelu přijel náklaďák s hořícím motorem. Ochranka se ho snažila uhasit. Pak se ozval ohlušující výbuch,“ popsal očitý svědek. Jeho tvrzení potvrzují i záběry z průmyslové kamery. Vzápětí po výbuchu bomby explodovaly i plynové rozvody a vypukl prudký požár. Právě ten má zřejmě na svědomí většinu obětí.

Síla exploze servala průčelí a zanechala před vchodem 6metrový kráter. Budova hořela ještě hodiny po výbuchu, teď je nestabilní, což brání záchranářům v práci, nemohou se dostat do vyšších pater, kde by ještě mohli být lidé. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Úřady ale podezřívají hnutí Taliban nebo al-Káidu. „Ten, kdo to udělal, nemůže být muslim. Žádný muslim nemůže zaútočit na jiné muslimy,“ prohlásil obyvatel Islámábádu Mir Wali.

Česká vláda a český zastupitelský úřad v Islámábádu spolupracovaly s pákistánskými bezpečnostními složkami na pátrání po českém velvyslanci. „Pořád jsme ve spojení s policií, objíždíme nemocnice, ale nedaří se nám ho najít,“ uvedla pracovnice českého velvyslanectví dnes ráno.

Ivo Žďárek přitom podle původního tvrzení ambasády ještě pět minut po explozi z hotelu volal, že je v pořádku. Chvíli poté žádal o evakuaci. Pak se telefon odmlčel nadobro. „I kdyby měl ochranku, tak by v tuto chvíli nebo za této situace nepomohla, hotel byl poměrně důkladně střežen, bylo tam několik bariér,“ zdůraznil náměstek ministra zahraničních věcí Tomáš Pojar.

Tělo Iva Žďárka bude zřejmě v pondělí převezeno do České republiky. V Nedělní partii na televizi Prima to řekl premiér Mirek Topolánek. Pokud by se tak nestalo v pondělí, vyšle podle premiéra česká vláda do Islámábádu pro Žďárkovo tělo speciál. Informaci potvrdil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Česká ambasáda bude v Islámábádu fungovat dál. Žďárka, který byl v Pákistánu teprve dva měsíce, má vystřídat jeho dosavadní zástupce Jaroslav Kalfiřt. Útok neohrozil ani české plány na vyslání vojenského přidělence do Pákistánu. Ten bude zprostředkovávat kontakty mezi armádami obou zemí.

Zardárí: Teroristů se nezalekneme

Útok přišel jen pár hodin po proslovu pákistánského prezidenta Ásifa Alí Zardárího, který přednesl poprvé projev na půdě parlamentu, vzdáleného ani ne pět set metrů od hotelu. Po útoku vyzval Zardárí „všechny demokratické síly“, aby pomohly zachránit Pákistán. „Je to jako nádor, který musíme vyříznout, ale v žádném případě se těchto zbabělců nezalekneme,“ prohlásil na adresu teroristů.

„Teroristé zneužili doby modliteb a přerušení půstu a to, co udělali, je nepopsatelné,“ doplnil ho federální ministr spravedlnosti Farúk Naík. „Policie a hasiči odvádějí dobrou práci, doufám, že viníky dopadneme a dostihne je spravedlnost,“ dodal.

Vyšetřovatelé se už začali ptát, jak je možné že nákladní vozidlo s výbušninou projelo bez povšimnutí celým Islámábádem, i přes to, že město je plné kontrol. Podle zpravodaje Tomáše Etzlera se objevují spekulace, že teroristé se infiltrovali do bezpečnostních složek Pákistánu. „Pokud se to ukáže jako pravda, má Pákistán opravdu velký problém,“ doplnil Etzler.

Luxusní hotel Marriott, vyhledávaný cizinci, byl pro teroristy ideálním cílem, zaútočili na něj už dvakrát. Podle tajných služeb chtěli teroristé zasadit Pákistánu daleko tvrdší úder. Premiér sídlí jen pět set metrů od hotelu. V rezidenci v tu dobu večeřel s prezidentem a několika poslanci. Kvůli masivní ochrance ale nakonec útočníci stočili volant a zamířili jinam.

Útok na hotel Marriott
Zdroj: ČT24