Policie v Kolíně nad Rýnem zakázala sraz pravicových extremistů

Kolín nad Rýnem - Policie v německém Kolíně nad Rýnem zakázala plánovaný sraz pravicových radikálů. Učinila tak v reakci na výtržnosti příslušníků krajní levice. Příznivci extrémní pravice do města přijeli protestovat proti údajné islamizaci. "Bezpečnost obyvatel je přednější," uvedl policejní mluvčí s tím, že muži zákona chtěli zabránit bitkám mezi stoupenci obou politických táborů.

Volební sdružení Pro Köln pozvalo pravicové radikály při příležitosti takzvaného antiislamizačního kongresu a protestu proti výstavbě velké mešity. Nicméně členové tábora levice kolem místa, kde se shromáždění mělo konat, vystavěli zátarasy a střetli se s policií. Několik stovek levicových radikálů házelo po policistech kameny nebo se snažili ukrást jim pistole.

Policie proti útočníkům, z nichž někteří byli zamaskovaní, použila obušky a nasadila i jezdecký oddíl. Minimálně čtyři muži zákona utrpěli zranění, šest násilníků skončilo v policejní cele. Podle mluvčího policie se tato čísla zřejmě ještě zvýší. Po zákazu srazu stoupenců krajní pravice příslušníci levicového tábora ještě zapalovali popelnice, pak se situace v ulicích uklidnila. 

Demonstrace ovlivnila i provoz na železnici, protože několik demonstrantů se posadilo na koleje a blokovalo tak provoz. Podle mluvčího Německých drah, zpoždění nabralo na 520 vlaků. 

Pravicových radikálů nakonec dorazil jen zlomek 

Sdružení Pro Köln chtělo ve středu města uspořádat shromáždění, na němž se očekávala účast až 1500 příslušníků krajní pravice. Nicméně do dnešního poledne do města dorazilo jen několik desítek účastníků, dalších 100 až 150 přiletělo na letiště Kolín-Bonn, na doporučení policie však nepokračovali do kolínského centra. 

Na jinou, pokojnou demonstraci proti konání pravicového tábora přišlo asi 5000 lidí, kteří si poslechli popový koncert. Kolínský starosta Fritz Schramma za vládní křesťanské demokraty prohlásil, že Kolíňané se „rasistickým nesmyslům“ postavili s vtipem a inteligencí a z takzvaného protiislamizačního kongresu udělali „prvotřídní propadák“. Ministerský předseda spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Jürgen Rüttgers sice odsoudil násilné excesy, obyvatelům města ale poděkoval a hovořil o „úspěchu angažované občanské statečnosti“.