Sebevražedný útok v pákistánském hotelu si vyžádal nejméně 40 mrtvých

Islámábád - Čtyřicet mrtvých si vyžádal dnešní sebevražedný útok na hotel Marriott v Islámábádu. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na oficiální činitele, kteří se ale obávají, že počet mrtvých ještě výrazně vzroste. V přísně střeženém hotelu je obvykle ubytováno hodně cizinců.

„Výbuch nastal, když k zátarasu u hotelu dojelo velké nákladní auto,“ řekl policejní důstojník, podle něhož šlo zřejmě o sebevražedný útok. Hotel, v němž je 290 pokojů, byl vážně poškozen a po výbuchu v něm vzplály požáry. Podle svědků se propadl strop v hale a v jídelně. Zničeny byly desítky aut stojících před hotelem. Tlaková vlna rozbila okna a poškodila budovy v okruhu stovek metrů od hotelu.  

Podle nejmenovaného policejního důstojníka, na kterého se odvolává agentura AFP, si exploze vyžádala už nejméně 60 obětí a na dvě stovky lidí utrpěly zranění. Některé oběti prý skočily z oken třetího a čtvrtého poschodí impozantní šestipatrové budovy, kterou zachvátil prudký požár.

Mezi zraněnými je podle nemocničních zdrojů i deset cizinců, mimo jiné z
Maroka, Německa, Saúdské Arábie a Afghánistánu. Ředitel odboru českého ministerstva zahraničí pro oblast Asie a Tichomoří
Jiří Šitler večer řekl, že ministerstvo nemá informace o tom, že by výbuch postihl i české občany. „Ale úplně vyloučit to nemůžeme,“ dodal s tím, že čeští diplomaté zjišťují situaci.  

Na záběrech místní televize bylo podle agentury Reuters vidět, jak jsou z hotelu vynášena těla. Z budovy vybíhali vyděšení lidé, mnozí z nich zkrvavení. Velký počet lidí ale podle policie zůstal zablokován v hotelu. Na místo tragédie se sjíždějí sanitky.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Pákistán je ale v poslední době sužován nebývalou vlnou atentátů, které páchají islamisté blízcí teroristické organizaci al-Káida.