Severní Koreji je jedno, jestli bude na černém seznamu USA

Pchjongjang - Severní Korea nestojí o to, aby byla vyškrtnuta z amerického seznamu "zlobivých zemí" a ani neočekává, že by ji Washington z tohoto seznamu vyřadil. Místo toho se připravuje na obnovu činnosti jaderného komplexu v Jongbjonu, který původně začala v souladu s mezinárodní dohodou rozebírat.

Pozorovatelé to hodnotí jako odstoupení severokorejského režimu od odzbrojovací dohody, uzavřené na šestistranných jednáních. Severní Korea už počátkem září oznámila, že přestává rozebírat reaktor v Jongbjonu, jak to stanovila dohoda o odzbrojení uzavřená v rámci šestistranných jednání o severokorejském jaderném programu (Čína, Severní Korea, Jižní Korea, USA, Japonsko a Rusko). Později naopak začala podle agentury Kjódó nukleární komplex znovu sestavovat.

Severokorejci hrozí, že komplex uvedou do provozu, protože Spojené státy nesplnily svůj závazek a nevyškrtly ji ze svého seznamu států podporujících terorismus. To KLDR znemožňuje dostávat od USA pomoc a má zablokované půjčky mezinárodních organizací.

Washington nevyškrtl Severní Koreu z tohoto seznamu, protože se nepodařilo dojednat způsob, jakým bude severokorejské prohlášení o likvidaci nukleárních komplexů ověřeno. Spojené státy prohlašují, že Severokorejci ještě s obnovováním činnosti nezačali, a vyzývají je k jednání o možnostech, jak ověřit ukončení činnosti jaderných zařízení.

Přes oznámení o Jongbjonu se dnes podle plánu konaly mezikorejské rozhovory o poskytnutí energetické pomoci, která byla KLDR slíbena loni výměnou za postupné jaderné odzbrojení. Jihokorejští vyjednávači na schůzce žádali protějšky, aby KLDR obnovila rozebírání reaktoru, ale Severokorejci prý opakovali výhrady k ověřování i k americkému seznamu. Přesto prý ale z rozhovorů vyplývá, že má KLDR stále zájem pokračovat v šestistranných jednáních.

Jaderný komplex v Jongbjonu sloužil k výrobě plutonia, které je surovinou pro sestrojení nukleární zbraně. Tamní pětimegawattový reaktor údajně v případě plné funkčnosti dokáže vyrobit materiál pro jednu jadernou bombu ročně.

Severokorejci se chystají na obnovení činnosti jaderných zařízení.
Zdroj: ČT24