Parkanová a Gates podepsali smlouvu SOFA o pobytu amerických vojáků v ČR

Londýn – Ministryně obrany Vlasta Parkanová dnes v Londýně po jednání ministrů obrany NATO podepsala se svým americkým protějškem Robertem Gatesem smlouvu SOFA a tzv. Deklaraci o strategické spolupráci. SOFA je klíčový dokument pro plánovanou radarovou základnu Spojených států na českém území; upravuje podmínky pobytu amerických vojáků, kteří mají zařízení spravovat.

Jak uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová, oba ministři přednesli před podpisem krátké projevy. Gates Praze poděkoval a prohlásil, že tento proces sblíží český a americký národ a pomůže chránit Evropu před raketovými útoky. Parkanová dodala, že dohoda byla vyjednána tvrdě, ale korektně, a že obě strany dokázaly prosadit svoje požadavky. Jednání o podmínkách pobytu amerických vojáků trvalo 16 měsíců.

Česká vláda schválila SOFA (Status of Forces Agreement) minulý týden. Kabinet odsouhlasil smlouvu po delších sporech mezi oběma stranami, které se týkaly zejména toho, komu budou osoby na základně odvádět daně z příjmu. Vedle těchto otázek stanoví smlouva například právní status vojáků a dalších lidí a společností na budoucí americké základně. Plný text smlouvy bude zveřejněn v pondělí.

SOFA se týká pouze amerického personálu, který souvisí s radarovou stanicí. Česko si ponechává plnou suverenitu a vlastnické právo k území a jakémukoli nemovitému majetku, jehož užívání bylo americké armádě povoleno. Jak uvedla Šámalová, Česko bude odpovídat za vnější bezpečnost základny, za pořádek uvnitř naopak budou ručit USA. Česká strana bude mít také přednostní právo soudit případné právní prohřešky amerických pracovníků kromě případů, které budou bezprostředně souviset s výkonem služby, při sporech výhradně mezi Američany či trestném činu proti bezpečnosti Spojených států.

Největší spor při jednání o smlouvě SOFA byl kolem daní. V tomto bodě ustoupila česká strana - američtí dodavatelé tak nebudou u nás platit daně, jak je běžné jinde ve světě. Osvobozeni od daní budou jen americké firmy a jejich zaměstnanci, kteří obdobnou daň platí v USA. Ostatní dodavatelé budou platit daň podle stávající české legislativy. Na oplátku zase může česká armáda počítat s pomocí při modernizaci. Americká armáda má navíc podle dohody „ve vhodné míře“ využívat českých dodavatelů, pokud budou domácí nabídky schopny obstát v americké konkurenci.

Dokument SOFA, který má 34 článků, doplní hlavní smlouvu o vytvoření radarové základny Spojených států na českém území. Tu podepsali čeští představitelé s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou na počátku července.

Deklarace o strategické spolupráci prý nesouvisí se základnou

Společně s dohodou SOFA podepsala Parkanová s Gatesem Deklaraci o strategické spolupráci. Ta má umožnit širší vojenskou spolupráci Česka se Spojenými státy. Ustavuje skupinu, která bude pravidelně posuzovat strategické otázky. Zahrnuje spolupráci ve vojenské a bezpečnostní oblasti, sdílení zpravodajství, výměnu informací, spolupráci při výzkumu v obranném průmyslu a pomoc při transformaci české armády. Parkanová dnes potvrdila, že se jedná i o posílení českých leteckých kapacit. „Mohu potvrdit, že nabídka na stole je, ale není ještě akceptovaná,“ řekla. Bude o ní jednat delegace expertů, která za dva týdny pojede do USA a „bude studovat výhodnost takové nabídky“.

Jedním z výsledků deklarace by mohla být i dvojice transportních letadel Hercules, kterou zřejmě dostane česká armáda. Kromě toho se jedná také o logistické pomoci české vojenské misi v Afghánistánu.

České ministerstvo obrany odmítá souvislost mezi Deklarací o strategické spolupráci a dohodou o vybudování radarové základny. Jednání o uzavření deklarace ovšem začala krátce po červencovém podpisu smlouvy o umístění radaru.

Parkanová: stálá přítomnost ruských inspektorů je vyloučena

Smlouvu SOFA, stejně jako hlavní smlouvu o výstavbě amerického radaru na českém území, musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Oba ministři dnes vyjádřili naději, že zákonodárci smlouvy schválí, Parkanová ale připustila, že není zaručené, že projekt českým parlamentem projde.

Ministryně zopakovala, že se Praha nebrání ruským inspekcím, například diplomatů, ale že „stálá přítomnost je vyloučená věc“. Česká strana podle ní také uvítá, když Rusko uvěří, že nejde o projekt namířený proti němu. „Jsem přesvědčena, že oni to vědí,“ dodala.

„Doufám, že český parlament bude dostatečně rozumný, aby odvrátil tento riskantní podnik,“ vzkázal dnes českým zákonodárcům ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. Česká vláda podle něj prodala bezpečnost vlastního lidu za novou hračku: protivzdušnou obranu. Zdůraznil, že na americkou protiraketovou základnu v Brdech by mohly mířit ruské rakety.