Bolivijská armáda zatkla guvernéra departementu Pando

La Paz - Jednotky bolivijské armády zatkli guvernéra departementu Pando Leopolda Fernándeze. Toho prezident Evo Morales obvinil z rozpoutání protivládních nepokojů, které si vyžádaly téměř tři desítky obětí a kvůli nimž vláda v Pandu vyhlásila výjimečný stav. Morales v sobotu vyzval k zatčení guvernéra, kterého generální prokuratura obvinila z genocidy a požaduje pro něj 30 let vězení. Bolivijská opozice přerušila jednání s vládou.

Podle bolivijské státní televize vojáci obsadili sídlo pandské vlády a Fernándeze spolu s jedním opozičním poslancem odvezli na místní letiště. Odtud jej letecky eskortovali pravděpodobně do La Pazu.

Vláda vyhlásila výjimečný stav po střetech, v nichž přišlo o život nebo bylo zraněno několik desítek lidí a přes sto osob je pohřešováno. Pando je jedním z pěti bolivijských departementů, v nichž se demonstrovalo proti vládě. Ve čtvrtek se tu střetli protivládní a provládní demonstranti a násilnosti si vyžádaly téměř tři desítky mrtvých, převážně mezi rolníky podporujícími Moralese. Vláda vyslala na místo armádu, označila smrt demonstrantů za masakr a obvinila Fernándeze, že ho připravil. Fernández ale odmítl jakoukoli spojitost s násilnostmi a označil vládní obvinění za nepodložená.

Pětice bolivijských departementů je ve sporu s vládou kvůli rozdělení zisků z produkce zemního plynu těženého na jejich území. Vadí jim také vládní návrh na rozdělení zemědělské půdy indiánským rolníkům. Pravicoví guvernéři rovněž kritizují Moralesův návrh nové ústavy, která má mimo jiné posílit pravomoci centrální vlády a umožnit prezidentovi být v úřadu po dvě funkční období.