Topolánek jednal s Tymošenkovou o energetice a českém předsednictví EU

Kyjev - Ukrajina může pomoci České republice, která se snaží mít vícero energetických zdrojů. Českému premiérovi Mirku Topolánkovi to dnes v Kyjevě řekla předsedkyně ukrajinské vlády Julija Tymošenková. Topolánek se s ní setkal v den, kdy vyvrcholila ukrajinská vládní krize. Šéf parlamentu Arsenij Jaceňuk oznámil, že se rozpadla prozápadní vládní koalice.

Topolánek připomněl, že ČR bude v první polovině roku 2009 předsedat Evropské unii a kromě „zděděných“ agend tak bude mít na starosti i otázky týkající se problematiky Kosova, Gruzie a přípravu summitů EU-USA a EU-Rusko.

Východní dimenze evropské diplomacie podle něj souvisí nejen s orientací české zahraniční politiky, ale například i s tím, co v Evropě prosazují skandinávské země, včetně Švédska.

Předseda české vlády podtrhl, že EU a Ukrajinu čekají intenzivní jednání o volném obchodu a požádal ukrajinskou premiérku, aby její země prokázala schopnost určité věci změnit a prosadit nezbyzné reformy. „Cítíme větší šanci na úspěšné jednání s unií. Naším cílem je podpis dohody o zóně volného obchodu a asociační dohody,“ uvedla Tymošenková.

Mirek Topolánek:

„V každé zemi jsou nejrůznější problémy. Prožíváme permanentně totéž.“

Topolánek zároveň zdůraznil, že potenciál růstu vzájemných vztahů ČR a Ukrajiny zdaleka není vyčerpaný. Čeští podnikatelé se podle něj zajímají o ukrajinskou část polsko-ukrajinského pořadatelství mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012.

Česká republika a Ukrajina se shodují v pohledu na nedávnou krizi související se separatistickými regiony Gruzie. Česko ruský zásah proti gruzínské armádě odsoudilo a Rusko pokládá ve složité situaci nejnovějšího kavkazského konfliktu za agresora.

Postoj ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka k této problematice označil Mirek Topolánek za „velmi tvrdý a razantní“, premiérka Julija Tymošenková je prý umírněnější. Ukrajinská vláda podle českého premiéra jednoznačně deklaruje, že bude podporovat územní integritu a že neuzná Jižní Osetii, Abcházii.

Tymošenková se s Topolánkem sešla ještě jako premiérka. Během  schůzky ale její vláda padla. Předseda ukrajinského parlamentu Arsenij Jaceňuk vyhlásil rozpad oranžové prozápadní vládní koalice. Nyní mají politické strany 30 dní na jednání o nové vládě a pokud se nedomluví, čekají Ukrajinu další předčasné parlamentní volby. Podle českého premiéra to není dobrá zpráva pro Evropskou unii.