Hlídejte hranice jako před Schengenem, vyzývá Haider

Vídeň - Rakousko by mělo na svých severních, východních a jižních hranicích obnovit na pět let režim ostrahy, jaký tam byl před rozšířením schengenského prostoru. Volební lídr Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), korutanský hejtman a známý pravicový populista Jörg Haider k tomu dnes vyzval na předvolební tiskové konferenci ve Vídni. Toto opatření by mělo podle něj snížit importovanou kriminalitu.

Podle Haidera by se měly kontroly vrátit na hranice s novými členy Schengenské dohody, především s Maďarskem, Slovenskem a Českem. Čtvrtý schengenský nováček Slovinsko si podle něj hlídá hranice sám dost pozorně, takže tam zvláštní ostraha není tak nutná. Zato je třeba znovu zavést kontroly i na hranicích s Itálií, kde je situace momentálně podle Haidera nejhorší. „Itálie ochranu hranic nezvládá a umožňuje rozsáhlý příliv ilegálních migrantů do Rakouska,“ prohlásil.

Haider jako šéf strany Svobodných (FPÖ) dovedl v roce 1999 tuto stranu do vlády, což tehdy vedlo k vyhlášení diplomatických sankcí proti Rakousku ze strany EU. Pro nadcházející volby přijal Haider úlohu celostátního vůdce BZÖ, kterou sám vytvořil.

Na připomínku, že obnovení hraničního režimu na úroveň před rozšířením schengenského prostoru by bylo porušením příslušných dohod, Haider připustil, že opatření je samozřejmě napřed nutné projednat s EU.

„Obavy občanů z růstu kriminality je třeba respektovat, bezpečnost musí být na prvním místě a musí mít přednost i před volným pohybem osob přes hranice,“ řekl Haider. Argumentoval například tím, že částečné obnovení kontrol po dobu fotbalového mistrovství Evropy v červnu údajně přineslo výrazné snížení kriminality.

Vydáno pod