V Zimbabwe podepsali dohodu o rozdělení moci

Harare - Prezident Zimbabwe Robert Mugabe, vůdce opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai a vůdce odštěpené frakce MDC Arthur Mutambara dnes podepsali dohodu o rozdělení vládní moci. Ta má ukončit dlouhotrvající politickou krizi v zemi, zprostředkovat ji pomohl jihoafrický prezident Thabo Mbeki. Vyjednávání o rozdělení moci se táhlo od července a několikrát kvůli neshodám mezi oběma stranami zkolabovalo. Dohoda byla podepsána v hotelu v zimbabwském hlavním městě Harare za přítomnosti hlav států Africké unie.

Mugabe se na základě dohody po 28 letech v čele státu zříká části pravomocí. Zůstane prezidentem, bude řídit zasedání kabinetu a armádu. Tsvangirai se stane předsedou takzvané rady ministrů, jež bude na činnost vlády dohlížet, a získá kontrolu nad policií. Mutambara se stane jeho zástupcem. Ve vládě by měl mít Mugabe 15 křesel a opozice 16. Dohoda je pro opozici velkým kompromisem a je zcela zásadní pro vyřešení hluboké ekonomické krize v zemi.

MDC se tak pravděpodobně soustředí na přeskupení bezpečnostních složek, které jeho členy častokrát v minulosti pronásledovaly. Na přetřes jistě přijdou například také zákony, které v zemi prakticky znemožnily existenci nezávislých médií.

Mugabeho Africký národní svaz Zimbabwe-Vlastenecká fronta (ZANU-PF) bude mít ve vládním kabinetu 15 křesel a MDC 16, včetně tří křesel, která obsadí odštěpená frakce. Toto složení vychází z březnových parlamentních voleb, kdy MDC získalo v zákonodárném sboru poprvé většinu.

Za všechno můžou koloniální páni, tvrdí Mugabe

Morgan Tsvangirai:

„Ruka, kterou podepisuji tuto dohodu, je ruka, kterou nabízím prezidentu Mugabemu pro blaho našeho národa.“

„Tato dohoda vrací do našich životů naději,“ pronesl po podpisu dohody Tsvangirai. „Žádám všechny Zimbabwany, aby se spojili a postavili zájmy našeho národa na první místo. Nenávist a rozpory patří minulosti.“ „Africké problémy musí řešit Afričané,“ prohlásil po podpisu dohody Mugabe a pustil se do svého tradičního útoku na adresu bývalého kolonizátora Zimbabwe Velké Británie. „Problém, který jsme zde měli, způsobila bývalá koloniální mocnost,“ poznamenal.

Robert Mugabe:

„Problém, který jsme zde měli, způsobila bývalá koloniální mocnost.“

Mugabe svíral Zimbabwe železnou rukou od roku 1980, kdy tehdejší obilnice Afriky získala nezávislost. Za 28 let ji dovedl k roční inflaci 11 milionů procent. Letos na jaře mu dali zbídačelí voliči v prvním kole prezidentských voleb méně hlasů než lídrovi opozice: Druhé kolo už si Mugabe pojistil - kandidoval sám: Tsvangiraie k odstoupení donutilo násilí na stoupencích opozice. 

Dohoda teď otevírá dveře k mezinárodní pomoci. Zimbabwská ekonomika je v troskách, dárci ale čekají na stabilizaci politické situace. Ministři zahraničí Evropské unie dnes na svém bruselském zasedání uvedli, že unie zatím nebude rozšiřovat sankce vůči předákům Mugabeho režimu a vůči firmám, které jsou s tímto režimem spojené. Důvodem je právě změna situace v Zimbabwe. Ministři také uvedli, že zváží poskytnutí ekonomické pomoci Zimbabwe podle toho, jaké bude mít dohoda dopady v praxi.