V Rusku se zřítilo letadlo, všichni na palubě zemřeli

Perm - V centrální části Ruska se zřítilo dopravní letadlo. Všech 88 lidí na palubě zemřelo. Záchranáři už našli vrak stroje v průmyslové zóně nedaleko obytných čtvrtí města Perm. Na palubě bylo i 21 cizinců, podle všeho mezi nimi nebyl žádný Čech. Příčiny nehody se nyní vyšetřují, záchranáři už našli jednu ze dvou černých skříněk.

Všichni cestující i šestičlenná posádka ruského letounu patřícího společnosti Aeroflot při nehodě zahynuli. Mezi pasažéry bylo i sedm dětí. Na palubě letadla cestoval i generál Trošev, který byl jedním z poradců prezidenta Vladimira Putina. Boeing-737-500 letěl z Moskvy a havaroval dnes po půlnoci při přistávacích manévrech v oblasti vzdálené několik set metrů od obytných domů.

Letadlo se u města Perm zřítilo z výšky dvou kilometrů, po pádu na zem se rozbilo a začalo hořet. „Když byl letoun ve výšce 1800 metrů, ztratili jsme s ním spojení,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace Irina Andrianovová. Trosky letadla jsou rozmetány v okruhu 4 kilometrů. Na místě zasahovalo několik set hasičů, záchranářů a policistů. Pád letadla poničil i transsibiřskou železniční trať.

Na palubě nebyl žádný Čech

Obyvatel Permu:

„Myslel jsem, že začala válka.“

Piloti se při pádu zřejmě snažili vyhnout obydlené oblasti. Jeden svědek nehody citovaný ruskou televizí řekl, že stroj padal v ostrém úhlu, možná 30 až 40 stupňů. „Uslyšel jsem výbuch a vyběhl ven. Myslel jsem, že začala válka,“ řekl v ruské televizi jeden člověk z Permu. O katastrofě byl neprodleně informován prezident Dmitrij Medveděv, který nařídil ustavení vyšetřovací komise.

Původní informace uváděly, že na palubě nebyl žádný cizinec. Nyní se už ale ví, že jich tam bylo nejméně 21 - 9 z nich byli občané Ázerbájdžánu, 5 pasažérů bylo z Ukrajiny. Se společností Aeroflot cestoval i občan z Francie, Švýcarska, Litvy, Spojených států, Německa, Turecka a Itálie.

Hasiči a vyšetřovatelé už nalezli jednu ze dvou černých skříněk. Teď budou zjišťovat, proč k tragédii došlo. Spekuluje se o tom, že letadlo mělo problémy s motorem a pokoušelo se nouzově přistát.

Aeroflot oznámil, že za každou oběť neštěstí vyplatí pozůstalým odškodné dva miliony rublů (asi 1,35 milionu korun). Společnost ještě dnes vypraví z Moskvy do Permu letadlo s příbuznými obětí.

Havarované letadlo patřilo dceřinné společnosti Aeroflotu - firmě Aeroflot-Nord. Ředitel Aeroflotu Okulov řekl, že jeho firma přerušuje s dceřinou společností veškeré vztahy a že „Nord“ nese za katastrofu všechnu odpovědnost.

Vydáno pod