Petraeus: USA čeká v Iráku ještě dlouhý boj

Bagdád - Stažení amerických vojáků z iráckých měst do půlky příštího roku je možné. Britské BBC to potvrdil odcházející velitel amerických jednotek v zemi, generál David Petraeus. Uvedl také, že on v Iráku nikdy nevyhlásí vítězství, i když se tam bezpečnostní situace zlepšila. Teď je v zemi přes 140 tisíc příslušníků amerických ozbrojených sil. Asi 8 tisíc by jich mělo odejít do února 2009.

Petraeus celkově označil situaci v Iráku za stále tvrdou, avšak nadějnou. Dosažený pokrok je podle něj o trochu trvalejší, ale křehký. Jak řekl, neví, zda by v případě Iráku někdy použil slovo vítězství.

Tvrzení teroristické organizace al-Káida, že její „svatá válka“ v Iráku úspěšně pokračuje, označil Petraeus za falešné. Džihád v Iráku podle něj postupuje uboze.

Možnost, že by se americké jednotky mohly stáhnout z iráckých měst do poloviny příštího roku, označil Petraeus za reálnou. Nepotvrdil ale zprávy z médií, že by se uvažovalo o stažení všech jednotek z Bagdádu do léta příštího roku.

Petraeus 16. září předá velení v Iráku generálovi Raymondu Odiernovi a povýší ho na velitele amerických sil na celém Blízkém východě. Z titulu své nové funkce bude řídit i operace v Afghánistánu, kde se podle něj „trendy nevyvinuly tím správným směrem, což musí být zvráceno“.

David Petraeus:

„Afghánistán zůstává obrovsky důležitým úkolem.“

Americký prezident George Bush v úterý oznámil, že má v plánu stáhnout do února z Iráku přibližně 8 tisíc příslušníků bojových a podpůrných jednotek. O zhruba 4 a půl tisíce mužů má být naopak posílen americký kontingent v Afghánistánu.

Generál Petraeus se ujal funkce v Iráku v únoru 2007, kdy prezident Bush ohlásil záměr vyslat do Iráku početné posily. Petraeus dohlížel na realizaci tohoto plánu, včetně rozmístění téměř 30 tisíc dodatečných vojáků na bezpečnostně nejproblematičtějších místech v zemi.