Rusko žádá záruku, že americký štít nebude namířen proti Moskvě

Varšava - Rusko chce záruky, že americký radarový systém nebude namířen proti němu. Při své návštěvě Varšavy to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskva se proti americkému plánu ostře staví od začátku. Rusové soudí, že americké rakety budou namířeny hlavně proti nim. Lavrov upřesnil, že Moskva nevidí hrozbu ze strany Polska, ale riziko vzniká tím, že americká základna se přibližuje k ruským hranicím. Polští kometátoři se shodují, že Lavrov přijel v době, kdy jsou polsko-ruské vztahy nejhorší od konce studené války. Svědčí o tom také fakt, že audience u polské hlavy státu se ruský ministr nedočká.

Rusko požaduje od Spojených států záruku toho, že americký protiraketový štít, který chtějí Američané umístit v Polsku a Česku, není namířen proti Moskvě. Novinářům to řekl po setkání se svým polským protějškem Radoslawem Sikorským, který je dnes na návštěvě ve Varšavě.

Protiraketový štít má sestávat ze sila s deseti střelami, které by měly být schopny zneškodnit nepřátelskou raketu odpálenou ze zemí, jako je Írán či KLDR. Se silem v Polsku by podle amerických plánů měl být propojen radar, který by Američané rádi postavili nedaleko Prahy v Brdech.

Sergej Lavrov:

„Rusko nezměnilo svůj názor na umístění amerického protiraketového štítu v Evropě.“

Lavrov řekl, že si váží toho, že polská strana se snaží pochopit znepokojení Ruska. Dodal, že ruská strana oceňuje také to, že se mají odehrát další konzultace na téma protiraketové základny. „Budeme čekat na konkrétní návrhy,“ řekl.

„Spojené státy mají projekt rychlého globálního úderu, se zbraněmi míří i do kosmu. Přiblížení amerických strategických sil k ruským hranicím nemůžeme nechat bez povšimnutí, musíme podniknout kroky, které zajistí bezpečnost Ruska,“ doplnil ve Varšavě Lavrov.

Reakce Polska na slova ruského ministra zahraničí byla chladná. „Generálové by svá slova měli více vážit a zbytečně nestrašit Evropu,“ řekl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Na řadu přijdou opět hovory o ruských inspekcích na základně

Poradce polského premiéra Donalda Tuska Slawomir Nowak nicméně  po setkání šéfa vlády s Lavrovem novinářům řekl, že obě strany budou konzultovat další kroky ve věci základny jako například možné inspekce Rusů na budoucí základně. 

Návštěva Lavrova v Polsku je první cestou vysokého ruského politika do unijní země po začátku srpnového konfliktu Ruska s Gruzií. Lavrov v deníku Gazeta Wyborcza vyzval, aby Evropa následovala Moskvu a uznala nezávislost odštěpeneckých gruzínských regionů Abcházie a Jižní Osetie.

Ve středu velitel ruských strategických raketových sil Nikolaj Solovcov naznačil, že objekty americké protiraketové obrany v ČR a Polsku a
výhledově i jiné podobné objekty se mohou stát cílem pro ruské rakety. Šéf ruské diplomacie se k tomu dnes nevyjádřil. „Shodli jsme se (s Lavrovem), že by pánové generálové měli více vážit slova, aby nestrašili Evropu,“ uvedl Sikorski. Věří také, že ruské obavy ze základny časem zmizí.

Ministři zahraničí Ruska a Polska Sergej Lavrov a Radoslaw Sikorský
Zdroj: ČT24