Pezinok opět protestuje proti výstavbě skládky

Pezinok - Pět tisíc lidídnes opět protestovalo proti vybudování skládky odpadu ve slovenském městěPezinok. Skládku ve městě povolila Slovenská inspekce životního prostředí. Že by ale měla vyrůst jen 300 metrů od vesnice i přesto, že to nepovoluje územní plán, se místním nelíbí.

Protesty obyvatel nejsou první. Na dnešek svolali už několikátou demonstraci. Snaží se tak zabránit výstavbě, kterou odsouhlasila Inspekce životního prostředí i přesto, že obec skládku ve svém územním plánu nepovolila.

Proti rozhodnutí inspekce podala obec žalobu a žádá odklad vykonání rozhodnutí. Navíc chtějí místní poslat výzvu premiérovi Robertu Ficovi, aby se problémem zabýval. Zvažují také petici do Evropského parlamentu. Aktivisti navíc nevylučují, že pokud selžou všechny prostředky, které se snaží proti skládce uplatnit, zabrání nakonec výstavbě fyzicky.

Obyvatelům Pezinku vyrůstá jen 280 metrů od jejich domovů skládka. Územní plán města z roku 2002 přitom stavbu nezahrnuje a pokračování ve stavbě je zakázáno. Přesto stavební práce nadále pokračují.

Na výsledky protestů čekají i obyvatelé dalších měst na Slovensku, které jsou na tom podobně jako Pezinok. Mezi takové se řadí například Prešov nebo Banská Bystrica. Pokud by se aktivistům podařilo zrušit stavbu skládky, byl by to predcedens, který by pravděpodobně následovali i představitelé ostatních měst.

Stavba skládky v Pezinku
Zdroj: ČT24