Čeští piloti se na misi do Afghánistánu připravují v Pyrenejích

Saillagouse (Francie) - Čeští piloti vojenských vrtulníků budou vůbec poprvé nasazeni v bojových podmínkách na misi v Afghánistánu. Létání ve vysokohorském prostředí, kde si musejí zvyknout především na silné proudění vzduchu a nadmořskou výšku, která prudce snižuje výkon motorů, trénují ve francouzských Pyrenejích.

Na základně Saillagouse uprostřed francouzských Pyrenejí cvičí celkem 72 českých vojáků, samotní piloti tvoří třetinu. V pondělí za nimi přiletěl náčelník generálního štábu AČR Vlastimil Picek, který s vojáky debatoval více než hodinu za zavřenými dveřmi. Piloti mimo kameru hovoří o strachu hlavně z náročných letových podmínek, ale otevřeně to žádný z nich přiznat nechce.

„Samozřejmě, že někteří mají obavy z náročné mise, ale na druhou stranu je dobré, že nepřeceňují své síly a že se budou snažit maximálně připravit,“ tvrdí Picek.

Velitel kontingentu pro Afghánistán Petr Schwarz nepovažuje za největší riziko útoky povstalců, ale samotné létání v horách i prachu. Podle svých slov si misi dovede představit za podmínek, že „jednotka bude vybavená a všichni příslušníci projdou standardním výcvikem“. Velení armády tvrdí, že mise má jednoznačnou prioritu a že se letci stihnou dostatečně připravit. Čekají je lety s nočním viděním i v poušti, vrtulníky dostanou palubní střelce a na přelomu roku budou k dispozici modernizované stroje. Pokud misi schválí parlament, odletí tři vrtulníky do Afghánistánu v červenci 2009.

V budoucnu by podle představ Severoatlantické aliance mělo v Afghánistánu kvůli narůstajícímu riziku přesunů vojáků po zemi létat stále víc transportních vrtulníků.

Vydáno pod