Ruský atomový křižník manévruje u Venezuely

Moskva - Jedna z největších bojových lodí světa, ruský atomový křižník Petr Veliký, se zúčastní listopadových venezuelsko-ruských námořních manévrů v karibské oblasti. Oznámil to dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Něstěrenko.

Manévry se mají konat v listopadu. Něstěrenko informoval, že se jich zúčastní také nejmodernější ruský torpédoborec Admirál Čabaněnko, cisternová loď a další plavidla.

Bude to poprvé od studené války, co se ruské lodi zúčastní manévrů v zóně, kde si rozhodující vliv nárokují Spojené státy. Cvičení bylo oznámeno v době radikálně zhoršených vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli rusko-gruzínskému konfliktu.

Rusko popírá, že by s tím manévry souvisely. Domluveny prý byly během červencové návštěvy venezuelského prezidenta Huga Cháveze v Moskvě. Konflikt vypukl v srpnu.

Po gruzínsko-ruských střetech kvůli separatistické Jižní Osetii, kterou se Gruzie pokusila ovládnout silou, vyslaly Spojené státy do Gruzie s pomocí svá vojenská plavidla. Ruský prezident Dmitrij Medveděv v sobotu vznesl otázku, jak by reagoval Washington, kdyby pomoc zemím v karibské oblasti postiženým hurikánem Rusko poslalo vojenskými loděmi.