Medveděv: Saakašvili je politická mrtvola, za prezidenta už ho nepovažujeme

Moskva - Rusko už nepovažuje Michaila Saakašviliho za gruzínského prezidenta a pokládá ho za politickou mrtvolu. Ruský prezident Dmitrij Medveděv to dnes prohlásil v televizním rozhovoru pro italskou televizi RAI. Obvinil v něm USA, že současnému gruzínskému vedení daly volnou ruku, což prý napomohlo k vyprovokování tamního konfliktu. Spojené státy by se podle něj nyní měly takového přístupu vzdát. V Gruzii přestává od středečního rána fungovat ruské velvyslanectví poté, co vláda v Tbilisi přerušila s Ruskem diplomatické vztahy.

„Pokud jde o gruzínské úřady, pro nás nynější režim zbankrotoval, prezident Saakašvili pro nás neexistuje, je to politická mrtvola,“ zdůraznil ruský prezident. Rusko je podle něj samozřejmě ochotno posoudit nejrůznější otázky po konfliktu s Gruzií na konferencích i na jiných mezinárodních fórech. „Ale chtěli bychom, aby mezinárodní společenství mělo na paměti, kdo začal agresi a kdo má odpovědnost za smrt lidí, jakou cenu bylo třeba za to zaplatit,“ řekl Medveděv.

Ruský prezident také zdůraznil, že Rusko se nebojí, že by bylo vyloučeno z mezinárodního společenství. Skupina G8 by podle jeho slov nemohla bez Ruska fungovat. Pokud jde o NATO, kdyby přerušilo své styky s Ruskem, tak by také ztratilo více, než by ztratilo Rusko, soudí šéf Kremlu.

„Spojené státy aktivně pomohly Gruzii s formulováním její vojenské politiky a zásobily ji penězi i zbraněmi,“ řekl Medveděv. „Bohužel z určitého hlediska daly Saakašvilimu volnou ruku k jakékoli akci, včetně akce vojenské. To všechno se pak proměnilo v agresi. Je to velmi smutné a myslím si, že je načase pro naše americké partnery, aby přehodnotili své vztahy s nynějším gruzínským režimem, když už pro nic jiného, tak proto, že Saakašvili dostal Gruzii do velmi prekérní situace,“ zdůraznil Medveděv.

Medveděvova kritika na adresu USA ovšem byla podle agentur měkčí než výroky jeho předchůdce v prezidentské funkci a současného premiéra Vladimira Putina. Ten už dříve obvinil Washington z organizování násilí v Gruzii ve snaze pomoci republikánskému kandidátovi v jeho boji o Bílý dům.

Putin mezitím z cesty do Uzbekistánu kritizoval přítomnost lodí Severoatlantické aliance v Černém moři. „Proč musí humanitární pomoc rozvážet bojové lodě, vybavené nejmodernějšími raketami? To je otázka. Naše odpověď na ni bude klidná, bez hysterie, ale určitě přijde,“ uvedl ruský premiér.

Rusko v srpnu vyslalo vojska do Gruzie, aby potlačilo pokus Tbilisi silou ovládnout separatistickou Jižní Osetii. Po uzavření příměří uznalo její nezávislost a nezávislost podobně smýšlející Abcházie. Pondělní summit Evropské unie to odsoudil a žádá stažení ruských vojsk z gruzínského území. Než se to stane, nebudou pokračovat jednání o strategickém partnerství. Sankce na Rusko ale neuvalil.

Michail Saakašvili
Zdroj: ČT24
Vydáno pod