Ruská policie rozehnala demonstraci proti vraždě opozičního žurnalisty

Moskva - Policie dnes v jihoruském Ingušsku rozehnala obušky protivládní protest. Protestní akce začala během pohřbu majitele opozičního internetového portálu Ingushetiya.ru Magomeda Jevlojeva, kterého v neděli zastřelili policisté. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes Jevlojevovu smrt označila za vraždu, jejímž cílem bylo zastavit disent. Rozhořčení nad smrtí jednoho z předních novinářů vyjádřila i mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Majitel jediného opozičního média v této kavkazské republice Jevlojev byl v neděli zadržen na letišti v ingušské metropoli Nazrani po příletu do země. Podle policie se měl podrobit výslechu v jisté trestní záležitosti. Podle policejního mluvčího při jeho převozu služebním vozidlem vyšla z pistole policisty, který ho doprovázel, náhodně rána a střela zasáhla Jevlojeva do hlavy.

Internetový portál Ingushetiya.ru, registrovaný v USA, si často bere na mušku ingušské úřady, podporované Kremlem, za údajné potlačování disidentů a svobody slova. Moskevský soud jej v červnu nařídil uzavřít, protože prý předával „extremistické“ informace o novém kontroverzním zákonu, který měl podle kritiků umlčet opozici.