EU se snaží tlačit na Rusko

Brusel - Pondělní mimořádný summit EU k situaci v Gruzii přinesl následující rozhodnutí: strategické partnerství Evropy s Ruskem nebude, dokud jeho armáda zůstane v Gruzii. Jednání o strategickém partnerství, která měla v polovině září pokračovat ve francouzském Nice, se tedy odkládají na neurčito. Sankce vůči Rusku ale sedmadvacítka nevyhlásila, pouze odsoudila porušení integrity kavkazské republiky.

Do Moskvy pojedou příští pondělí nejvyšší evropští představitelé, aby o krizi s Ruskem jednali. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho je nyní na řadě diplomacie. EU tak Rusku poskytuje čas, aby přehodnotilo své postoje. Jednání na strategickém partnerství EU - Rusko se neobnoví, dokud se vojenské jednotky v Gruzii nevrátí do pozic, které zaujímaly před 7. srpnem.

Představitelé EU nechtějí, aby se Rusko dostalo do mezinárodní izolace, proto se o sankcích nakonec nejednalo. Pro Evropu je totiž Rusko důležitým obchodním partnerem.

Česká delegace - premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg - byla s výsledkem mimořádného summitu spokojena. Češi na summitu vyzvali k uspořádání mezinárodní dárcovské konference, která by získala peníze na obnovu Gruzie. Podle předsedající Francie ji unie už brzy svolá. 

Rusku se závěry summitu EU a další šance líbí

Rusko dnes vyjádřilo politování nad rozhodnutím Evropské unie zmrazit vyjednávání s Moskvou o nové smlouvě o strategickém partnerství. Zároveň Moskva vcelku uvítala závěry pondělního mimořádného summitu EU, věnovaného reakci na ruský zásah proti Gruzii. Dala také najevo, že nepřeruší dodávky ropy a plynu.

Podle komuniké ruského ministerstva zahraničí většina zemí EU předvedla odpovědný přístup a potvrdila linii směřující k partnerství s Ruskem. Evropa si totiž podle Rusů dobře uvědomuje důležitost vzájemně prospěné spolupráce.

Ruské ministerstvo současně odmítlo tezi ze závěrů summitu, že ruské použití síly proti Gruzii bylo nepřiměřené. Kroky Tbilisi, jakož i těch, kdo Gruzii dodali zbraně, nebyly podle Moskvy náležitě zhodnoceny.

Ruské jednotky zahájily ofenzívu proti Gruzii 8. srpna poté, co se Tbilisi pokusila vojensky ovládnout separatistickou Jižní Osetii.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil že skutečnost, že Evropská unie odmítla vyhlásit sankce vůči Rusku, je pozitivní, ale zklamání a znepokojení vyvolává, že sedmadvacítka nepochopila motivy Kremlu v Gruzii.