Medveděv: Je mi líto uznání nezávislosti Osetie a Abcházie, ale nemohl jsem jinak

Moskva - Ruské uznání nezávislosti gruzínských separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie vyvolalo ve světě ostré reakce. Například Severoatlantická aliance označila Medveděvův krok za porušení rezolucí OSN a územní celistvosti Gruzie. Ruský prezident Dmitrij Medveděv proto zahájil mediální ofenzivu. Ještě v úterý večer poskytl rozhovory televizním stanicím al-Džazíra, CNN a BBC.

Medveděv se také vyjadřoval pro anglicky mluvící rozhlasovou stanici Russia Today. Jeho prohlášení dnes otiskl také britský list Financial Times. Argumentace zůstává ve všech případech stejná: ze strany Ruska jde o vynucený krok, který vede k ochraně životů lidí žijících v Jižní Osetii a Abcházii.

Rusko tento krok udělalo podle Medveděva v reakci na události, které se staly 7. a 8. srpna. Medveděvovi je to líto, je to těžké rozhodnutí, ale nemůže jinak. Podle něj bylo precedensem Kosovo, protože v jeho pojetí jde o identickou situaci.

Dmitrij Medveděv dnes také telefonoval s německou kancléřskou Angelou Merkelovou, které se podle svých slov snažil poměrně detailně vysvětlit svůj postoj a také zdůraznit, že Rusko i nadále plní závazky a ustanovení mírového plánu EU.  

Gruzie odvolala z Moskvy své diplomaty 

Medveděv vyráží na schůzku šanghajské Organizace pro spolupráci, kde se bude snažit získat podporu Číny a středoasijských republik. Ty ale zatím nedávají příliš najevo ochotu uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Gruzie mezitím v reakci na uznání nezávislosti obou separatistických regionů odvolala z Moskvy všechny své diplomaty kromě dvou. Oznámila to gruzínská ministryně zahraničí Eka Tkešelašviliová. Agentura Reuters připomíná, že velvyslance Gruzie odvolala z Moskvy už v červenci poté, co ruské stíhačky narušily gruzínský vzdušný prostor.