K případu českých entomologů vypovídali před soudem další svědci obžaloby

Dárdžiling (Indie) - Druhým dnem pokračuje v Indii soud se dvěma českými entomology. Soud už včera vyslechl dva svědky obžaloby, dnes vypovídali další dva svědci. Obhajoba se ke slovu dostane zřejmě ve středu a ve čtvrtek. Petr Švácha a Emil Kučera jsou obviněni z nepovoleného sběru hmyzu v přírodním parku Singalia. Pokud budou vědci odsouzeni, hrozí jim tři roky až sedm let vězení.

První den vyslechl soud svědky obžaloby. Podle velvyslance ČR v Indii Hynka Kmoníčka bylo především důležité, že oba obžalovaní byli podrobně informováni o průběhu řízení, během kterého se hovořilo jen v místní nepálštině. Přepisy ale byly všechny následně přeloženy do angličtiny, a vědci tak mohli všechno konzultovat s právníky.

Dnes před soudem vypovídali další dva svědci obžaloby. Jedním z nich je i představitel lesní správy, který je podle Kmoníčka autorem většiny smyšlenek, které převzala i mnohá západní média.

„Je pozoruhodně bájeslovný a poměrně často se veřejně odvolává na to, že má informace z české ambasády, což jsme oficiálně dementovali,“ vypráví o správci Kmoníček.

Svědek veřejně prohlašoval, že vědci se zdržovali a byli zatčeni na území parku, i když obžalovaní tvrdí, že do rezervace vůbec nevstoupili a zadrženi byli v hotelovém pokoji. Správce se také dušoval, že park je řádně a viditelně označen, což podle Kmoníčka také není pravda. Svědek obžaloby také nařknul české entomology, že jsou to překupníci s afrodiziaky a že jsou členy mezinárodního gangu.

Švácha s Kučerou pochybili

Obhajoba se ke slovu pravděpodobně dostane zítra a ve čtvrtek. Právníci českých entomologů chtějí především upozornit na to, že čeští vědci museli podepsat prázdné papíry, které pak úřady zneužily jako jejich přiznání.

Už teď je ale jasné, že Švácha s Kučerou pochybili, neměli totiž vyřízena všechna povolení potřebná ke sběru hmyzu v Indii. „Za to si nepochybně zaslouží trest,“ prohlásil Kmoníček, který nicméně věří, že indický soud vynese rozsudek adekvátní tomuto pochybení. Verdikt by měl zaznít už tento pátek.

Hynek Kmoníček: \"Svědek obžaloby je pozoruhodně bájeslovný.\"
Zdroj: ČT24