Obamu chtěli zastřelit, demonstranti se v Denveru střetli s policií

Denver (USA) - Tři lidi zatkla policie na sjezdu Demokratické strany v americkém Denveru. Podezírá je z přípravy atentátu na prezidentského kandidáta Baracka Obamu. Toho údajně chtěli zastřelit ve čtvrtek, kdy do města přijede na celostátní sjezd demokratů. Na místním fotbalovém stadionu by ho měli delegáti oficiálně nominovat na kandidáta pro listopadové prezidentské volby. Obamovi ale podle vyšetřovatelů nehrozí nebezpečí.

Atentát na Obamu měl být údajně spáchán ve čtvrtek, až bude pronášet svůj projev na sjezdu demokratů, který jej má nominovat jako kandidáta na prezidentský úřad. Obama bude mluvit na stadionu, kde se očekává na 75 tisíc lidí. Jeden ze zatčených mužů úřadům řekl, že chtěl střílet na Obamu puškou z velmi výhodné pozice na vzdálenost 750 metrů.

Spekuluje se, že mělo jít o gang narkomanů. Na pachatele se přišlo náhodou. Jako první byl v neděli zatčen osmadvacetiletý Tharin Gartrellse, který se podezřele pohyboval po městě ve svém autě, kličkoval po silnici, a proto ho policisté zadrželi.

V jeho autě našli poté strážci zákona zbraně a drogy. Později u výslechu vyšlo najevo, že se mohl pokusit zaútočit na Obamu.    

Další dva pachatelé byli zadrženi ve dvou místních hotelech. Jedná se o dvaatřicetiletého Nathana Johnsona a třiatřicetiletého Roberta Adolfa.

Ten se při zatýkání pokusil utéci a při skoku z okna se zranil. Zadržení již byli obžalováni z nelegálního držení drog.

Denverský prokurátor Troy Eid prohlásil, že nic nesvědčí o nějakém vážně připravovaném atentátu na Obamu. Podle něj by takového útoku ani tato trojice narkomanů nejspíš nebyla schopná. Zatím jsou tak muži stíháni jen pro nelegální držení drog a zbraní.

Proti Obamovi demonstrovaly tři stovky lidí 

Úřady pro sjezd demokratů připravily zesílená bezpečnostní opatření. V ulicích Denveru, kde žije včetně periferie na dva miliony obyvatel, je rozmístěno na 3 000 až 5 000 policistů. Ti se v pondělí střetli s asi třemi stovkami demonstrantů. Ti od neděle využívají příprav a konání sjezdu ke zviditelnění svých protiválečných a dalších postojů.

Podle demonstrujících zaútočili policisté pepřovými spreji a pendreky náhle a bez zjevné příčiny. Podle záběrů místní televize však skupina nejméně deseti protestujících napadla před zásahem policisty, kteří odpověděli silou a útočníky rozehnali. Dvacet z nich skončilo prý dočasně za mřížemi. Někteří demonstranti se označovali za „antikapitalisty protestující proti ekologické devastaci“, další přišli protestovat z jiných různých důvodů.

K místu střetu přispěchal na kolečkovém křesle ze svého hotelu na předměstí ochrnutý veterán z války ve Vietnamu Ron Kovic, který zde v neděli pořádal klidný protiválečný pochod. „Musíme zůstat nenásilní. Musíme si zachovat vysoký morální profil,“ prohlásil k lidem muž, jehož příběh přiblížila hollywoodská hvězda Tom Cruise ve filmu Narozen 4. července. Kovic v neděli kritizoval demokratického uchazeče o prezidentský úřad Baracka Obamu, který podle něj slibuje jen pomalý odsun vojáků z Iráku a hodlá podle svých proslovů zvýšit počet amerických vojáků v Afghánistánu.