Rusko do WTO jen tak nevstoupí

Berlín - Ruské usilování o přijetí do Světové obchodní organizace (WTO) je nyní kvůli vojenským operacím ruské armády v Gruzii ohroženo. V posledním čísle německého týdeníku Der Spiegel to řekl americký ministr obchodu Carlos Gutierrez. Ministr připomněl, že prezident George Bush byl až dosud zastáncem ruské integrace do světového společenství.

Bush ale po propuknutí konfliktu mezi Ruskem a Gruzií prohlásil, že ruské operace poškozují snahy Moskvy o připojení se ke globálním ekonomickým a bezpečnostním institucím. K přehodnocení postoje k ruské žádosti o vstup do WTO vyzval i demokratický prezidentský kandidát Barack Obama.

Carlos Gutierrez:

„Dosud se Spojené státy přimlouvaly za Rusko, když šlo o jeho integraci do světového společenství. Přijali jsme Rusko do skupiny osmi nejvyspělejších zemí světa, vyslovili jsme přání, aby se stalo členem WTO. To vše se nyní zastavilo na mrtvém bodě.“

Gruzie jakožto člen WTO už zablokovala oficiální jednání o ruském přijetí do této organizace s vysvětlením, že Moskva podporuje separatistické regiony. Podle pravidel WTO musí mít kandidát členství souhlas se vstupem od všech dosavadních členů a s těmi zeměmi, které si to budou přát, musí uzavřít bilaterální obchodní dohody.

Moskva o vstup do WTO usiluje už 15 let. Rusko je nyní zdaleka největší světovou ekonomikou, která ještě není členem této organizace.