Propalestinští aktivisté prorazili blokádu Gazy

Jeruzalém - Dva čluny s 46 propalestinskými aktivisty na palubě se svolením izraelských úřadů dopluly k pobřeží pásma Gazy. Židovský stát povolil přistání poté, co se mu dostalo ujištění, že lidé na palubě nejsou ozbrojeni ani bojovně naladěni. Členové skupiny Free Gaza chtěli symbolicky prorazit čtrnáctiměsíční blokádu pásma Izraelem. Ten původně misi mezinárodních aktivistů ze 14 zemí světa označil za nepřijatelnou provokaci a podle mezinárodních médií zvažoval i použití síly.

Dvě lodě s názvy Free Gaza a Liberty vezly palestinské charitě pečující o děti 200 naslouchátek a 5 tisíc balonků. Mezi čtyřicítkou pasažérů byla například švagrová bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Izrael zprvu mezinárodní akci aktivistů odsoudil a nebylo jasné, jakým způsobem zareaguje. Pak ale přistání povolil.

Izrael se uchýlil k bojkotu pásma Gazy poté, co v červnu 2007 nad touto oblastí s 1,4 milionu obyvatel uzurpovala kontrolu radikální palestinská organizace Hamas. Židovský stát zavřel přechody pro nákladní dopravu s pobřežním regionem, zatímco sousední Egypt neprodyšně uzavřel pěší přechody do pásma. Izrael zopakoval, že je připraven blokádu zrušit úplně. Nejdřív chce mít ale jistotu, že ostřelování definitivně skončí.