Italská vláda rozhodne o odpadcích v Neapoli, policie rozehnala demonstranty

Neapol - Italská policie rozehnala slzným plynem demonstranty, kteří znovu zablokovali přístupovou cestu ke skládce Pianura na předměstí jihoitalské Neapole. Protesty proti znovuotevření skládky tam trvají už několik dní. Letitou krizi se zpracováním odpadu má dočasně pomoci vyřešit armáda, která by měla nejhůře znečištěné oblasti od odpadků vyčistit. Podle redaktora ČT Filipa Kandy má dnes italská vláda rozhodnout, že by se odpadky eventuálně mohly odvážet do sousedních provincií, které dnes mají také oznámit, zda jsou odpadky ochotné přijímat.

Příčinou protestů je snaha místních úřadů zprovoznit úložiště odpadů uzavřené před několika lety kvůli zdravotnímu ohrožení obyvatel. Odpůrci skládky se také domnívají, že je na ní uložen toxický, chemický a dokonce jaderný odpad pocházející ze severu Itálie. Italský premiér Romano Prodi v úterý oznámil sérii opatření, která mají krizi s domovním odpadem vyřešit. Armáda má vyčistit zóny nejvíce zanesené odpadky a v regionu budou postaveny tři spalovny. V naléhavých případech bude armáda oprávněna zasáhnout. Vojáci mají odklidit přes 110.000 tun odpadků, které se od konce prosince hromadí v Kampánii, z toho 5200 tun jen v Neapoli.

Firmy svážející v Neapoli a okolí odpady přestaly pracovat koncem loňského prosince s poukazem na to, že už nemají odpadky kam odvážet. Obyvatelé začali odhazovat domovní odpad na ulici, během několika málo dní se v některých částech Neapole i dalších měst kvůli hromadám odpadků téměř zastavil běžný pouliční provoz.

Problémy s komunálním odpadem se v Neapoli i okolní Kampánii hromadí už od roku 1994, kdy úřady musely poprvé vyhlásit naléhavou situaci. V následujících letech se krize periodicky opakovala, když místní obyvatelé neviděli jinou možnost, jak se zbavit domovního odpadu, než ho vyhazovat na ulici či ho pálit. Situace se dál vyhrotila poté, co úřady oznámily záměr otevřít velkou skládku západně od Neapole, která byla v roce 1996 uzavřena.

Za problémy s odvozem a ukládáním odpadků stojí nejen místní mafie, která se zmocnila výnosného byznysu kolem recyklace odpadů, ale i odpor obyvatel některých oblastí proti otevírání nových skládek či proti provozování přeplněných úložišť.

Vydáno pod