Vyšetřování madridské letecké havárie pokračuje

Madrid - Při tragické středeční havárii letadla na madridském letišti Barajas nezahynul žádný Čech. Vyplývá to ze zprávy českého ministerstva zahraničí. Neštěstí nepřežilo 153 lidí ze 172, kteří byli na palubě. Letadlo se zřítilo na startovací dráze ihned po startu. Trup letounu se rozlomil na kusy. Příčinou havárie byl nejspíš požár levého motoru, který se následně rozšířil na celou kabinu.

Podle letecké společnosti a španělských úřadů havárii přežilo jen 19 lidí. Totožnost dvou z nich je stále neznámá. Z 19 přeživších je stav 4 označován jako velmi vážný, dalších 6 pacientů na tom podle španělského listu El País není o moc lépe. Dalších 8 lidí zůstává v nemocnici na pozorování, jeden z nich je zraněn jen lehce.

Mezi pasažéry byli kromě Španělů také Němci, Švédové, Chilané a Kolumbijci. Madrid uctívá oběti třemi dny smutku. Na místo tragédie přijel i španělský premiér José Luis Zapatero, který kvůli tomu přerušil dovolenou.

Příčiny havárie nejsou známé, stále probíhá šetření. Vysvětlení by mohla přinést černá skříňka, která byla z trosek vyzdvižena a nyní ji zkoumají experti. Ti mají v rukou také audionahrávky.

José Luis Zapatero:

„Vláda udělá vše, co je v jejích silách, aby podpořila rodiny obětí v této velmi těžké chvíli.“

Odlet letadla byl zhruba o hodinu odložen kvůli technickým problémům. Pilot prý řídicí věži nahlásil závadu na čidlech měřících teplotu.

Havarovaný stroj podle mluvčího společnosti Spanair v lednu prošel inspekcí a od té doby na něm nebyly hlášeny žádné problémy. Letadlo bylo staré 15 let.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová informovala, že na seznamu cestujících, který společnost Spanair zveřejnila až v pozdních nočních hodinách, není žádný Čech.

„Na nepřetržitou diplomatickou službu během noci zavolalo pět českých občanů, kteří měli obavy, že by v letadle mohli být jejich blízcí. Náš úřad to ověřil, ale žádné z těchto podezření se nepotvrdilo,“ uvedla v prohlášení Opletalová.

Poslední podobnou katastrofu Španělsko zažilo v únoru 1985. Při pádu Boeingu 727 nedaleko Bilbaa tehdy zemřelo 148 lidí.