OBSE vyšle do Gruzie dalších 20 pozorovatelů

Vídeň - Stálá rada Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě během zasedání ve Vídni rozhodla, že do Jižní Osetie okamžitě vyšle dalších 20 mezinárodních pozorovatelů. Podle šéfa finské diplomacie Alexandra Stubba, jehož země nyní OBSE předsedá, už s plánem souhlasila Moskva i Tbilisi.

OBSE má v současnosti v Jižní Osetii devět pozorovatelů. Podle Stubba by další dvacítka mohla do regionu dorazit už v úterý večer. Pokud se rada OBSE dohodne, v následujících dnech by své kolegy mohlo následovat dalších 70 až 80 pozorovatelů, kteří by byli rozmístěni nejen v Jižní Osetii, ale i v jejím okolí.

Jižní Osetie je separatistické proruské území, které se po válce začátkem 90. let jednostranně prakticky odtrhlo od Gruzie. Většina jeho obyvatel má ruské občanství. Rusko do Jižní Osetie vpadlo koncem předminulého týdne po útoku gruzínských sil na provincii. Přes podepsané příměří mezi Ruskem a Gruzií ruští vojáci i nadále okupují gruzínská území. Podle posledních zpráv reportéři zahraničních agentur viděli, jak se z gruzínského města Gori začínají stahovat první ruská vojenská vozidla. Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes oznámil, že Moskva své jednotky z Gruzie stáhne zpět do Jižní Osetie a Ruska do 22. srpna.

Vydáno pod