Německo žádá územní celistvost Gruzie, Rusko trvá na samostatnosti Osetie a Abcházie

Soči - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes sešla v Soči s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, hlavním tématem jednání byla situace v Gruzii. I když se oba politici shodli na tom, že je třeba, aby byl v oblasti co nejrychleji obnoven mír, přesto museli Merkelová s Medveděvem přiznat, že v pohledu na způsob řešení konfliktu se jejich názory liší.

„Jednou z věcí, na které je třeba se soustředit, je, aby byl znovu obnoven mír a aby byly obnoveny garance pro tento mír. V tom vidím hlavní úkol ruské federace,“ začal na tiskové konferenci ruský prezident Dmitrij Medveděv. Německá kancléřka Angela Merkelová to také odsouhlasila. Řekla, že by se měl co nejrychleji zrealizovat šestibodový mírový plán, který v Moskvě a Tbilisi vyjednal francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Potud se politici shodli, pak se ale projevily zásadní rozpory v ruském a německém pohledu na situaci v Gruzii.

Merkelová: Je třeba zachovat územní celistvost Gruzie

Angela Merkelová totiž pokračovala: „I když respektujeme ruský pohled na situaci v Gruzii, je třeba říct, že některé akce Ruska nepovažujeme za přiměřené.“ Merkelová proto trvá na rychlém řešení konfliktu na politické úrovni. „Je ale důležité zachovat územní celistvost Gruzie,“ zdůraznila kancléřka.

To se ovšem nelíbilo ruskému prezidentovi, který se již několikrát vyjádřil, že jediným řešením by bylo, kdyby se separatistické gruzínské regiony Abcházie a Jižní Osetie osamostatnily.

Medveděv: Budeme se řídit vůlí Abcházie a Jižní Osetie

A to znovu zopakoval i na tiskové konferenci: „Je tady rozpor. Nikdo nezavrhuje zásadu územní celistvosti. Bohužel po tom, co se stalo, je málo pravděpodobné že by Abcházci a Osetínci dokázali žít s Gruzínci v jedné zemi.“

Ruský prezident dále pokračoval: „Rusko, jakožto garant bezpečnosti na Kavkaze a v celém regionu, přijme takové rozhodnutí, které bude jednoznačně vyjadřovat vůli těchto dvou kavkazských národů. Ve své zahraničí politice se bude Rusko touto vůlí řídit.“

Další téma v Soči - americká základna v Polsku

Oba politici se na dnešní tiskové konferenci vyjádřili také k včerejšímu podpisu dohody USA a Polska o umístění americké protiraketové základny. Rusko dlouhodobě vystupuje proti iniciativě Spojených států, které plánují ve střední Evropě vybudovat protiraketový štít. Rusko totiž tvrdí, že budou americké rakety namířeny na něj.

„Umístění nových protiraketových sil v Evropě má za cíl ruskou federaci a byl proto zvolen i příhodný moment,“ narážel na neklidnou mezinárodní situaci v souvislosti s konfliktem v Gruzii Medveděv. Ten dodal, že proto na nějaké pohádky, že se bude jednat o obranu před hrozbou takových států, jako je například Írán, prostě nevěří.

Jeho názor se snažila německá kancléřka vyvrátit. „Uzavření této smlouvy není zaměřeno proti Rusku,“ řekla Merkelová. Podle ní by bylo dobré, kdyby se zahájily rozhovory o tom, jak Rusko do projektu protiraketové obrany zapojit.