Abcházie a Jižní Osetie odmítají zůstat součástí Gruzie

Moskva - Prezidenti gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie oznámili, že budou usilovat o nezávislost svých samozvaných republik. Oběma regionům v jejich snaze po získání nezávislosti nahrává fakt, že se poprvé zbavily přítomnosti gruzínské armády. Rusko je podle slov Dmitrije Medveděva připraveno plně oba regiony v této iniciativě podpořit. Ministři zahraničí obou dosud mezinárodně neuznávaných republik začnou v Moskvě o uznání svých územních celků jednat v pátek.

Separatistické snahy obou regionů se datují od začátku 90. let, kdy se rozpadal Sovětský svaz. V současnosti je to poprvé, kdy jsou de facto svrchovanými pány na svém území, odkud se jim za nemalé asistence ruské armády podařilo vytlačit gruzínské vojáky.

„Na rozhovory o gruzínské územní celistvosti lze zapomenout, protože není možné přesvědčit Jižní Osetii a Abcházii, aby souhlasily s nuceným návratem do gruzínského státu,“ prohlásil ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Oba regiony disponovaly nemalou mírou autonomie už teď, a tak to podle zvláštního zpravodaje ČT Jakuba Szántó vypadá, že jediným možným dalším krokem je definitivní odtržení obou územních celků. Szántó se domnívá, že pokud k tomu dojde, přičlení se obě země k Rusku nebo alespoň pod jeho přímý vliv a dohled.

Jakub Szántó

„Jejich momentální nezávislost se odehrává pod pečlivým dohledem Moskvy.“

„Aspirace lidu Jižní Osetie na nezávislost se nezměnila. Budeme směřovat k nezávislosti v přísném souladu s pravidly mezinárodního práva,“ řekl prezident Jižní Osetie Eduard Kokojev. „Pokud jde o naši nezávislost, žádná síla nás nezastaví. Cíl je stanoven a jdeme k němu společně,“ doplnil abchazský šéf Sergej Bagapš.

V pátek v Moskvě začnou ministři zahraničí Abcházie i Jižní Osetie pracovat na uznání těchto regionů jako samostatných územních celků. Kokojev podle ruských agentur dodal, že čím rychleji země Evropy uznají nezávislost Jižní Osetie a Abcházie, tím rychleji se stabilizuje situace na Kavkaze.

Mapa
Zdroj: ČT24
Vydáno pod