Do gruzínského Gori vstoupily další ruské jednotky, Gruzie vystupuje ze SNS

Tbilisi - Do Gori vstoupily ve čtvrtek další ruské jednotky. Přitom podle dřívějších informací se měli ruští vojáci z tohoto strategicky položeného města stahovat a předávat kontrolu nad městem Gruzíncům. Ruské jednotky se přesouvají také do Poti, což je přístav na Černém moři, přes který do Gruzie přicházejí zásoby ropy. Gruzínský parlament jednohlasně odsouhlasil vystoupení své země ze společenství nezávislých států. Spolku postsovětských zemí, kterému dominuje Rusko.

Rusko zřejmě v posledních dnech přesunulo do Gruzie a jejích separatistických provincií další vojáky. Zatímco podle odhadů administrativy prezidenta George Bushe mělo Rusko na začátku konfliktu na Kavkaze minulý týden v regionu osm až deset tisíc vojáků, nyní jich tam má údajně nejméně 15 tisíc.

Ruských vojáků v Gori údajně přibývá. Zpravodaj ČT Jakub Szántó uvedl, že situaci sleduje z hlavního města Tbilisi a že je velmi nepřehledná. Komunikace mezi gruzínskou metropolí a městem Gori nicméně zůstává uzavřená i přesto, že na čtvrtek bylo ohlášeno její znovuzprůchodnění.

Ve čtvrtek kolem poledne bylo v okolí Gori slyšet několik výbuchů. Exploze byly slyšet krátce poté, co se ruští a gruzínští vojáci střetli u jednoho z ruských kontrolních stanovišť. Podle informací některých gruzínských policistů se mohou v Gori nadále zdržovat jihoosetští bojovníci, kteří se nechtějí z města stáhnout.

Ruské jednotky se přesouvají také do Poti, což je přístav na Černém moři, přes který do Gruzie přicházejí zásoby ropy. Nejmenovaný zástupce lodní společnosti z přístavního města Poti informoval agenturu Reuters, že jsou ve městě ruské jednotky. Podle něj ale vojáci nemíří do přístavu, ale na starou vojenskou základnu. Někteří z nich údajně měli modré odznaky, které nosí příslušníci mírových sil. Další svědci mluví o stovce tanků a narůstajícím počtu ruských kontrolních stanovišť.

V Moskvě se samozvanými prezidenty Jižní Osetie a Abcházie Eduardem Kokojevem a Sergejem Bagapšem jednal o mírovém plánu ruský prezident Dmitrij Medveděv. Představitele separatistických regionů podpořil v jejich snaze odtrhnout se od Gruzie.

Oba vůdci také podepsali šestibodový mírový plán. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poté prohlásil, že otázka gruzínské územní celistvosti je mrtvou záležitostí.

Abcházie a Jižní Osetie jsou rozhodnuté získat nezávislost. Ministři zahraničí obou dosud mezinárodně neuznávaných republik začnou o uznání svých územních celků jednat v pátek.

Zatímco Tbilisi tvrdí, že přítomnost a operace ruské armády v Gruzii je porušení příměří, na kterém se v úterý dohodly obě strany, podle Moskvy jsou další vojenské akce v Gruzii nutné, aby se zabránilo dalšímu násilí.

Některých těchto operací se účastní vojáci, které Rusko označuje za příslušníky mírových jednotek. Lavrov se dříve vyjádřil v tom smyslu, že vítá na středeční plán EU poslat do oblasti své pozorovatele. 

Riceová dnes bude jednat ve Francii 

O rusko-gruzínském konfliktu dnes bude ve Francii jako zemi předsedající EU jednat ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová. Následně odletí do Tbilisi, aby tam demonstrovala podporu a solidaritu gruzínské vládě. Před odletem do Evropy varovala Rusko, že mu v důsledku intervence v Gruzii hrozí mezinárodní izolace.

Kreml nenechal přitvrzení amerického postoje bez odezvy. Oznámil, že se Washington bude muset rozhodnout, jestli chce mít dobré vztahy s Moskvou, nebo gruzínskou vládou. Tu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil za virtuální projekt.

Vstup Ruska do WTO bude podle Reuters obtížnější

Pravděpodobnost brzkého vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO) je teď zřejmě nižší, než byla ještě před nedávnem. Rusko o vstup do WTO usiluje už několik let, souhlas ale musí dát všichni členové, mezi nimiž je i Gruzie. A ta má vzhledem k současnému konfliktu s Ruskem dost důvodů požadavek Ruska znovu zamítnout. Gruzie už snahu Moskvy jednou zablokovala, a to kvůli tomu, že Rusko podporuje povstalecké oblasti na území Gruzie.

Konflikt končí, počítají se mrtví

Rusko uvádí, že v Jižní Osetii během současného konfliktu zemřelo 1 600
civilistů, tento údaj však není ověřený z nezávislých zdrojů. Ruský
generální štáb informoval, že v bojích přišlo o život 74 jeho vojáků, 171
utrpělo zranění a 19 se pohřešuje. Gruzie ztratila 175 vojáků a stovky
utrpěly zranění. Toto číslo neobsahuje gruzínské ztráty v Jižní Osetii.

Vydáno pod