Rusko obsadilo Gori a odmítá návrh Gruzie na uzavření příměří

Moskva - Rusko prozatím neuzavře příměří s Gruzií. Moskva totiž odmítla nejnovější návrh na smír, protože podle posledních zpráv Gruzie dnes znovu ostřelovala území Jižní Osetie. Skupina sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G7) vyzvala Rusko, aby gruzínský návrh okamžitě přijalo, a naléhá na Moskvu, aby respektovala územní suverenitu Gruzie. Ruská armáda mezitím postupuje dále do Gruzie i ze separatistické Abcházie, obsadila město Gori 60 kilometrů severozápadně od Tbilisi a vojenskou základnu v západogruzínském městě Senaki. Gruzie stahuje své síly od hranic Jižní Osetie, aby vojáci byli připraveni na obranu hlavního města.

Skupina sedmi ekonomicky vyspělých zemí světa (G7) žádá Rusko, aby respektovalo územní suverenitu Gruzie a okamžitě přijalo její návrh na příměří v Jižní Osetii. „Ministři G7 vyzvali Rusko, aby přijalo okamžitý klid zbraní. Vyjádřili hluboké znepokojení z počtu civilních obětí a pokračujících útoků na civilní cíle… Potvrdili podporu teritoriální integrity Gruzie a vyzvali Rusko, aby ji respektovalo,“ uvádí se v prohlášení ministrů.

Konfliktem v Gruzii je znepokojeno i NATO. Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer dnes Rusko obvinil, že v konfliktu s Gruzií užívá nepřiměřené prostředky a narušuje její svrchovanost.

Dmitrij Rogozin:

„NATO musí nejprve situaci konzultovat s Ruskem.“

Dmitrij Rogozin, ruský vyslanec při NATO, požádal organizaci o řešení situace v Gruzii. Rogozin by si představoval, že by aliance co nejdříve uspořádala zvláštní schůzku svých zástupců a představitelů Ruska. „NATO musí situaci s Ruskem konzultovat dříve, než dospěje k jakémukoli rozhodnutí,“ uvedl Rogozin.

Kreml: Rusko nemůže brát guzínský návrh v potaz

Před polednem středoevropského času podle agentury Interfax gruzínské jednotky znovu obnovily intenzivní ostřelování měst v Jižní Osetii. Proto Rusko gruzínský návrh na příměří podle mluvčího Kremlu vůbec nemůže brát v potaz. Návrh na uzavření příměří už přitom v Tbilisi podepsal gruzínský prezident Michail Saakašvili, který rovněž přistoupil na návrhy EU k zastavení bojů.

O sjednání smíru v Tbilisi usiloval i francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, který dnes zamíří do Moskvy, kde bude jednat s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. „Teď, když jsme dosáhli určitých úspěchů v jednání s Gruzií, musíme stejně jednat i s Moskvou,“ prohlásil před cestou do Ruska Kouchner.

Kreml ale již ústy svého mluvčího mírotvorci vzkázal, že na gruzínský návrh příměří nepřistoupí. „Podle informací od mírových sil v Jižní Osetii Gruzie stále používá vojenské jednotky, a proto se nebudeme tímto dokumentem zabývat,“ sdělil mluvčí novinářům.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes nepřímo vyzval Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE), aby vyslala do gruzínského separatistického regionu, Jižní Osetie, své jednotky. Podle oficiálního kremelského prohlášení to dnes Medveděv navrhl během telefonického rozhovoru s finskou prezidentkou Tarjou Halonenovou.

Bernard Kouchner: \"Musíme stejně jednat i s Moskvou.“
Zdroj: ČT24