Tusk o vlakovém neštěstí u Ostravy: Češi skvěle zvládli záchranné akce

Varšava - Polský premiér Donald Tusk a ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová se letecky vypravili na místo vlakového neštěstí u Studénky na Novojičínsku. Polská strana nabídla také České republice pomoc. Vlak EuroCity Comenius, kterého zasáhly trosky opravovaného silničního mostu, vyjížděl z Krakova. Jeho cílovou stanicí byla Praha. Podle neoficiálních informací se jednou z obětí měl stát i Polák. Zpravodaj Miroslav Karas ale České televizi potvrdil, že tato zpráva byla mylná.

Tusk ve Studénce vyslovil uznání českým záchranářům: „Česká strana skvěle zorganizovala záchrannou akci. Poděkoval jsem premiérovi Topolánkovi, že to naše společné neštěstí Češi tak dobře zvládli,“ řekl polský premiér České televizi. „Teď se můžeme vrátit domů. Víme, že tu vše dopadne dobře.“ 

Podle informace polských železnic zakoupilo jízdenku v Krakově 54 osob. Celkem ale bylo ve vlaku údajně 137 Poláků, mezi nimi fanoušci skupiny Iron Maiden, kteří mířili do Čech na koncert. Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo číslo polského konzulátu v Ostravě, na který se mohou lidé obracet.

Polská strana také nabídla Česku pomoc. Vyzvala k darování krve, které má v současné době ostravská nemocnice nedostatek. Připraveny jsou i vrtulníky a na přijetí pacientů se přichystaly i některé polské nemocnice v příhraničních regionech.

Podle Miroslava Karase věnují polská média nehodě mimořádnou pozornost. „Informace ze Studénky dokonce zastínily referování ze zahájení olympijských her v Pekingu nebo z konfliktu v Jižní Osetii,“ říká Karas.

Vydáno pod