Čínská policie zadržela čtyři zahraniční demonstranty vyzývající ke svobodě Tibetu

Peking - Čínská policie v Pekingu zatkla čtyři cizince, kteří rozvinuli plakát s heslem "Svobodný Tibet" a mávali tibetskými vlajkami. Informuje o tom místní agentura Nová Čína, podle níž byli zadrženi tři muži a jedna žena. Protestovali u národního stadionu Ptačí hnízdo, kam dnes dorazila olympijská pochodeň a kde budou v pátek zahájeny olympijské hry.

Předák mezinárodní skupiny Studenti za svobodný Tibet řekl, že protest měl upoutat pozornost na situaci v Tibetu před začátkem olympiády. „Čínské vedení se chystá propagovat v Pekingu svoji velikost a moc, zatímco v Tibetu se vede nemilosrdná kampaň represí,“ cituje jeho slova agentura Reuters.

Reuters s odvoláním na Novou Čínu uvádí, že zadržení jsou britské národnosti, ale podle Studentů za svobodný Tibet byli zadrženi dva Američané a jeden muž a jedna žena z Británie. Všichni měli turistické pasy a jsou ve věku 23 až 34 let.

Policejní kontroly a zatýkání se nevyhnuly ani zahraničním novinářům. Policie v provincii Sin-ťiang, kde před několika dny došlo k teroristickému útoku, napadla dva japonské novináře. Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera, Čína se dosud nezařadila mezi vyspělé země, neboť všechny vyspělé země jsou schopné se vyrovnat s veškerými protesty.