Uprchlíci z Fatahu dostali povolení vstoupit do Izraele

Gaza - Izraelská vláda povolila do své země dočasný vstup sto osmdesáti uprchlíkům z palestinského hnutí Fatah, kteří se stali oběťmi útoku ozbrojenců z radikální organizace Hamas. Při ozbrojených útocích v Gaze zemřelo podle odhadů nejméně 9 lidí a téměř stovka je zraněna. Bez újmy na zdraví se neobešly ani děti. Nejnovější vývoj ukazuje, že napětí mezi oběma radikálními skupinami se nebezpečně vyostřuje.

Palestinci z umírněného hnutí Fatah hledali útočiště u dosavadní nepřátel - na přechodu s Izraelem. Byli k tomuto kroku donuceni, neboť by jim hrozilo povraždění ozbrojenci z hnutí Hamas. Podle výpovědí samotných aktérů byli podrobeni ostré střelbě, dokud všichni nepřekročili hraniční zónu.

Všech 180 uprchlých palestinců dnes skončilo v izraelských vojenských střediscích či v nemocnicích. Prudké boje rozpoutala odplata Hamasu, za červencový bombový útok, při kterém zemřelo 5 jeho členů a dítě. Hamas z toho viní hnutí Fatah, které v Gaze zastupuje vlivný klan Helisů. „Vzájemné teroristické potyčky nabývají na intenzitě, proto jsme se rozhodli k tomuto humanitárnímu gestu,“ nechal se slyšet izraelský ministr sociálních věcí Isaac Herzog.

Bratrovražedný souboj mezi Palestinci v Gaze trvá již přes rok. Celý spor odstartoval okamžik, kdy Hamas sporné pásmo po loňských volbách ovládl. Izrael pak nasadil blokádu a o práci přišlo na 100 000 Palestinců. Mnohé ceny se zvedly dvojnásobně a podle kritiků se Gaza pod vlivem Hamasu radikalizuje. Poražený Fatah se s tím nechce smířit, a tak s Hamasem vede nerovný souboj, který Gazu proměnil v nebezpečnou zóny s neustálými boji.