Italský parlament schválil Lisabonskou smlouvu

Řím - Italská Poslanecká sněmovna dnes schválila Lisabonskou smlouvu. Již minulý týden přitom nový unijní reformní dokument odhlasovala horní komora italského parlamentu. Pro dnes bylo 551 ze 630 poslanců. Smlouvu podpořili dokonce i pravicoví poslanci z protievropské Ligy severu.

„Bylo to stoprocentní pro. Hlavním důvodem je to, že italští politici, i když smlouvu nepovažují za perfektní nástroj pro řízení unie o 27 členech, jsou přesvědčení, že bez ní by EU nefungovala vůbec,“ uvedla pro ČT24 redaktorka RAI Vědunka Lunardi.

Pro smlouvu hlasovali i poslanci Ligy severu, kteří původně požadovali referendum. Podle Lunardi byla Liga severu přesvědčena ostatními politiky, že si Itálie nemůže dovolit vyhlásit všelidové hlasování, protože by mohlo skončit negativním výsledkem.

Italové i přes dnešní ratifikaci o Lisabonskou smlouvu nejeví příliš velký zájem. Hovořilo se o ní minimálně, i zdejší média se tomuto tématu moc nevěnovala. Smlouvu ještě podepíše prezident, který již předeslal, že dokument stvrdí.

Smlouvu dosud schválily parlamenty 24 členských zemí unie a Brusel očekává, že dokument získá souhlas zákonodárců i v posledních dvou zemích - ve Švédsku a v Česku. V Německu a v Polsku zbývají k úplné ratifikaci ještě podpisy prezidentů.

Platnost Lisabonské smlouvy je ale nejistá kvůli irskému NE. Dokument je totiž platný, pouze když ho schválí všech 27 členských států. Francie, která nyní unii předsedá, se proto bude snažit tento půlrok situaci nějak vyřešit. Prezident Sarkozy se chystá do Dublinu, kde chce s Iry jednat o dalším postupu.

Vydáno pod