Obamovi cesta do zahraničí pomohla, vede o devět procent

New York - Sto dnů před americkými prezidentskými volbami výrazně vzrostly volební preference demokratického kandidáta Baracka Obamy. Podle průzkumu Gallupova ústavu ze závěru minulého týdne, kdy vrcholila Obamova ostře sledovaná zahraniční cesta, ho od jeho republikánského protikandidáta Johna McCaina nyní dělí devět procent - což je vůbec nejvíce od letošního března, kdy agentura začala stav souboje Obama-McCain sledovat.

Ještě týden před tím byl odstup mezi oběma uchazeči o Bílý dům šest procent ve prospěch Obamy a v polovině července vedl demokratický kandidát o pouhé procento. Naposledy podle Gallupova ústavu McCain na několik dnů Obamu předstihl na přelomu dubna a května, kdy měl krátce až šestiprocentní náskok.

„Klíčová otázka zní, zda jde o krátkodobý úkaz, jak se stává v souvislosti s velkou publicitou například při nominačních sjezdech, nebo zda Obamovo vedení přetrvá,“ uvedl autor průzkumu Frank Newport. „Odpověď přinesou příští dny,“ dodal.

Obama se o víkendu vrátil z osmidenní cesty po Blízkém východu a třech západoevropských zemích, která připoutala mimořádnou pozornost amerických i světových médií. McCainovu kampaň výrazně zaclonily zprávy o návštěvách jeho soupeře v zahraničí a o Obamových jednáních se světovými politiky.

„Ukazují se předběžné známky toho, že díky cestě Obamovo postavení posílilo,“ řekl odborník na průzkumy mínění Alan Silverleib televizi CNN. „Zásadní je, zda Obama narušil McCainovu výhodu v otázkách národní bezpečnosti a zahraniční politiky. Pokud McCain tuto přednost ztratí, jeho cesta k listopadovému vítězství bude mnohem těžší,“ uvedl.

V průzkumu, který se konal mezi 2700 registrovanými voliči od čtvrtka do soboty minulý týden, se pro Obamu vyslovilo 49 procent dotázaných, zatímco pro McCaina 40 procent. Statistická chyba je při tomto počtu respondentů dvě procenta oběma směry.

Vydáno pod