Američané testovali rakety, Parkanová se dívala

Colorado Springs (USA) - Ministryně obrany Vlasta Parkanová a české armádní velení mělo vůbec poprvé v historii šanci vidět test amerického protiraketového deštníku. V operačním středisku Agentury pro raketovou obranu ve státě Colorado sledovala ministryně obrany Parkanová i s náčelním generálního štábu Vlastimilem Pickem vystřelení rakety z Aljašky. Test měl za cíl vyzkoušet funkčnost radarů. Američané při testu chtěli napodobit útok, který by mohl přijít ze Severní Koreje.

Raketu vypálenou z Aljašky sledovaly desítky radarů a senzorů, sestřelení se uskutečnilo jen na obrazovkách počítačů. Pokus měl mimo jiné i přiblížit české delegaci, jak by měl brdský radar v celém systému fungovat.

Hlavní úlohu v testu měla raketa dlouhého doletu vystřelená ze základny Kodiak, která zhruba po více než 20 minutách letu urazila vzdálenost 3000 kilometrů a skončila v Tichém oceánu několik stovek kilometrů od mexického pobřeží. Náklady na test se pohybují v desítkách milionů dolarů. „Vůbec to není levný test, ale přesto je dobrou investicí do naší obrany před útoky jako byl ten z 11. září 2001,“ soudí zástupce šéfa operačního centra protiraketové obrany James Armstrong.

„Ještě než se to celé spustilo, tak jsem určitou trému cítila,“ uvedla Parkanová. Sledovat test přímo v Integračním a řídícím centru na základně Schriever nedaleko města Colorado Springs kromě Parkanové měli možnost i čeští novináři. Jednalo se o výjimečnou událost, protože obvykle jsou podobné zkoušky určené pouze osobám, které mají příslušné prověrky.

Přípravy testu na několik desítek minut nejprve přerušil mrak, který byl nad raketou na Aljašce. Komplikace se objevily i během letu. „Cíl letěl níž, než jsme předpokládali, a spadl dříve,“ řekl český velvyslanec při NATO Štefan Füle.

Cílem cesty Parkanové je seznámit se s některými prvky protiraketové obrany. V pátek si Parkanová prohlédla Velitelství letectva pro vesmír, které se nachází také nedaleko Colorado Springs. V neděli na závěr cesty by měla ještě navštívit základnu Fort Greely na Aljašce.