Nahrávka telefonického rozhovoru přibližuje detaily zatčení českých entomologů

Dárdžiling - Indická policie nezadržela před měsícem dva české vědce při sběru brouků uprostřed národního parku, ale naopak, přišla si pro ně do hotelu. Vyplývá to ze záznamu telefonního hovoru, který se České televizi podařilo získat. A zadržení vědci odhalují na nahrávce i další informace, které se do Česka ještě nedostaly.

V cele s dalšími třiceti lidmi v severoindickém vězení tráví Petr Švácha a Emil Kučera už skoro čtyři týdny. A zdaleka přitom není jasné, kdy to všechno skončí. Telefonovat mohou jen občas, a to jen s rodinnými příslušníky. Přítelkyně Emila Kučery Iva Trpáková tvrdí, že fyzicky jsou na tom oba vědci dobře, ale jejich psychický stav už není tak dobrý.

Vědci mluví hlavně o okolnostech, za kterých je policie v hotelu zatkla a pak převezla do Dárdžilingu. „Po půlnoci nám pod záminkou označení našich věcí dali podepsat každému dvacet prázdných formulářů. Byli jsme v psychickém stresu a podepsali jsme jim to,“ popisuje Emil Kučera.

Z jejich výpovědí vyplývá, že většinu z asi 200 brouků sbírali ve vesnici nebo přímo na ubytovně chytali na světlo. O tom, kde je národní park, dobře věděli, a prý se mu proto vyhýbali. Muži mluví o politizaci celého případu a také o zkreslování indického veřejného mínění. „Ono to vypadá, že čím dál jsou noniváři od zdroje, tedy od Dárdžilingu, tím větší pitomosti píšou,“ tvrdí Švácha.

Na stranu obou vědců se staví čeští, ale i světoví odborníci. Podle nich je vyloučeno, že by Švácha s Kučerou v Indii sbírali brouky proto, že by je chtěli dál prodávat. Jeli tam kvůli tesaříkům, s jejichž zařazením se potýkají už léta. Vladislav Malý, člen České entomologické společnosti, říká: „Oba dva žijou v téhle oblasti. Proto tam jeli, aby chytili jejich larvy a dotáhli práci do konce.“

Na podporu českých vědců vzniklo už několik petic, na kterých je už víc než 1200 podpisů. V případě, že soud v pondělí nijak nerozhodne, české velvyslanectví v Indii navrhne přesunutí celého sporu k vyššímu soudu v Kalkatě.