Za políbení kolegyně si Číňan odsedí pět měsíců

Peking - Pozor, v Číně může být trestné i líbání. Čínský manažer dostal pětiměsíční trest za to, že na pracovišti políbil kolegyni proti její vůli. Čína tak poprvé po dvou letech platnosti využila nový zákon o sexuálním harašení. Podle sinologa Martina Kříže tento trest odpovídá tradičnímu čínskému pohledu na sexualitu.

Manažer čínské firmy si do své kanceláře pozval novou kolegyni. Ta se mu zřejmě tak zamlouvala, že jí řekl, že by s ní chtěl chodit. Dívka ale muže odmítla. Nápadník pak v kanceláři zhasl světla, chytil ženu za krk a políbil ji. Pracovnice křičela natolik, že ostatní kolegové raději zavolali policii.

Martin Kříž:

„Čínané tradičně pohlížejí na sexualitu jako na něco, co je tabuizováno.“

„Číňané tradičně pohlížejí na sexualitu jako na něco, co patří do rodiny, něco, co je tabuizováno. Jakékoli narážky nebo explicitní prezentování sexuálních atributů je v čínské společnosti hodnoceno negativně. To, že se někdo opováží na ženu vztáhnout ruku nebo se ji pokusí políbit, je výzva pro ženu, aby hájila svou čest,“ popisuje ve studiu ČT24 sinolog Martin Kříž.

Soud proto manažera odsoudil na pět měsíců za použití násilí při sexuálním obtěžování ženy. Umožnil to nový zákon o sexuálním harašení, který platí už od roku 2005, dosud ale nebyl využit. Podle oficiálních průzkumů se totiž se sexuálním obtěžováním setká jen minimum čínských žen.

I když by se mohlo zdát, že čínská tradice staví ženy ve společnosti do pozadí, Martin Kříž tvrdí, že během posledních 60 let se i díky komunistickému režimu paradoxně postavení žen v Číně zlepšilo. Prý dívkám komunisté postupně přiznali stejnou úlohu ve společnosti jako mužům.

Vydáno pod