V Sydney začínají Světové dny mládeže

Sydney - Mší pod širým nebem dnes začínají v Sydney Světové dny mládeže. Mezi statisíci účastníky náboženského setkání mladých katolíků z celého světa jsou i dvě stovky zástupců České republiky. Od čtvrtka bude s věřícími i papež Benedikt XVI., který přiletěl do Austrálie již v neděli. Australský soud dnes také rozhodl, že zákony chránící katolické poutníky před demonstranty odporují ústavě. Dny mládeže potrvají do 20. července.

Mladí katolíci se pravidelně setkávají od roku 1986, kdy tradici Světových dnů mládeže založila tehdejší hlava katolické církve Jan Pavel II. Každým rokem dorazí na největší setkání katolických věřících statisíce lidí, v porovnání s předcházejícími ročníky je očekávána o něco menší účast. Hlavním důvodem je podle zpravodajky Českého rozhlasu Pavly Hůlové geografická izolovanost.

Jinak poklidné město se na příliv ohromné masy lidí pečlivě připravovalo. Obyvatelé Sydney byli dlouho dopředu varováni před zvýšenou koncentrací lidí v centru australského velkoměsta. Mnoho spojů se nevyhne částečným či úplným uzavírkám. Zvýšená bezpečnostní opatření doprovází i přípravy na protikatolické pochody. Policejní složky tedy získaly větší pravomoci při okamžitých zásazích na ulicích.

Zákon chránící katolické poutníky před demonstranty je protiústavní 

Od roku 2006 platí zákon zakazující protináboženské demonstrace při Světových dnech mládeže. Při nedodržení zákazu hrozila demonstrantům pokuta v hodnotě 5500 australských dolarů (80 tisíc korun). Dnešním dnem však soud zrušil dosavadní zákon se zdůvodněním, že jeho znění je protiústavní a nedemokratické. Rozhodnutí soudu přivítali aktivisté, jejichž zastoupení v Sydney se s blížícím se začátkem oslav zvyšuje. „Nyní máme jistotu, že můžeme vyjít do ulic a odsoudit politiku papeže Benedikta, který vystupuje proti používání kondomů, proti antikoncepci i proti homosexualitě,“ uvedla Rachel Evansová ze sdružení NoPope Coalition. 

Sydney v těchto dnech přitáhne pozornost nejen věřících, na místo již přicestovalo 125 tisíc lidí. Mnozí místní obyvatelé proto nemají v plánu setrvávat v Sydney během konání Světových dnů mládeže. Nezřídka opouštějí město ještě před oficiálním začátkem akce, dodala Hůlová.

Papež Benedikt XVI. přicestoval do místa konání v neděli, oficiální program čítající setkání s církevními představiteli a projevy k poutníkům z celého světa začíná až ve čtvrtek. Akce bude tradičně zakončena závěrečnou bohoslužbou, místem konání se stane dostihové závodiště v Randwicku ve východní části Sydney. Sobotní vigilii bude vysílat kanál ČT2 od 10:00.

Australský kontinent v současnosti vykazuje citelný pokles počtu katolických věřících, ti však přesto mají nejvyšší zastoupení. K římskokatolické církvi se hlásí zhruba čtvrtina obyvatelstva.

Letošní dny mládeže se ponesou v duchu zamyšlení nad klimatickými změnami. Očekávaným momentem bude také projev papeže v souvislosti s nedávným sexuálním obtěžováním žen ze strany kněžích. Sám papež se má všem obětem veřejně omluvit. Skandál ohledně obtěžování ze strany australských církevních příslušníků je v současnosti hojně diskutován. Papežovu omluvu poznamenaní kvitují, požadují však výraznější dialog a razantní změny v církevním systému. Světové dny mládeže se tak mohou v letošním roce zabývat především problémem vzájemného porozumění a komunikací církve s věřícími.