Papež přiletěl do Austrálie, do 17. července bude odpočívat

Sydney - Papež Benedikt XVI. Už dorazil do cíle své deváté zahraniční cesty za tři roky, kdy je v úřadu. v Austrálii se účastní Světových dnů mládeže. Ve tři hodiny odpoledne místního času - v sedm středoevropského - přistálo papežovo letadlo na vojenské základně Richmond severozápadně od Sydney. Na letišti jej přivítal australský premiér Kevin Rudd a sydneyský arcibiskup Georgie Pell.

Cílem papežovy návštěvy u protinožců je nejen tradiční lákání nových příznivců pod křídla katolické církve, ale také uhašení aktuálních problémů katolické církve v Austrálii. Zemí totiž otřásá skandální zneužívání dětí kněžími. Veřejnost špičky církve viní z toho, že pachatele desítky let kryla.

„Pedofilie je vždy špatná. Na našich seminářích a při vzdělávání našich kněží musíme vždy kněžím pomáhat v tom, aby vždy stáli při Bohu, učili se od něj, a byli nápomocni,“ snažil se Benedikt XVI. získat Australany na stranu katolické církve.

Oficiální část papežova programu začne 17. července, do té doby stráví tři dny v soukromé rezidenci katolické konzervativní organizace Opus Dei. Vrcholem jeho návštěvy bude slavnostní mše na dostihovém stadionu v Sydney 20. července. Již v sobotu na palubě letadla Benedikt řekl, že se chce omluvit za sexuální zneužívání, jehož se dopouštěli australští kněží. Do Vatikánu se vrací 21. července.