Papež cestuje do Austrálie na katolické Světové dny mládeže

Řím/Sydney - Papež Benedikt XVI. vyrazil z Říma do Sydney, aby se tam zúčastnil katolických Světových dní mládeže, a australské velkoměsto se připravuje na největší akci od olympijských her. Sydney totiž očekává až půl milionu poutníků z celého světa. Hlavním tématem setkání má být ekologie. Papež, který do Sydney dorazí v neděli, stráví první tři dny ve středisku konzervativního řádu Opus Dei a oficiální program zahájí ve čtvrtek setkáním s australským premiérem Kevinem Ruddem. Papež také na palubě letadla oznámil, že se hodlá omluvit za sexuální skandály australských kněží.

Návštěva Svatého otce vyvrcholí za týden, v neděli 20. července, slavnostní mší na dostihovém stadionu v Sydney, který se už 10 týdnů přestavuje. Dále se plánuje Benediktova projížďka po Sydney v otevřeném automobilu, ekumenické setkání v katedrále Panny Marie a společná mše s australskými biskupy, seminaristy a novici. Do Vatikánu se papež vrátí 21. července.

Poslední den mládeže se konal v Německu před třemi lety. Tradici těchto setkání zavedl Benediktův předchůdce Jan Pavel II. jako způsob, jak církev omladit. Osvěžení si slibují i australští církevní představitelé, neboť počet aktivních katolíků v Austrálii prudce klesá. K církvi se sice hlásí 5 milionů věřících, ale na mše chodí pravidelně pouze 100 tisíc lidí. V zemi sílí i protikatolická lobby.

Protesty, omluva a Duch svatý

Vatikán v Austrálii naráží především s konzervativními postoji vůči homosexualitě a antikoncepci. V Sydney se dokonce zformovala skupina „Ne papeži“, která chce demonstrovat a na protest proti církevní doktríně rozdávat kondomy. Policie ovšem dostala na dobu trvání katolického srazu mimořádné pravomoci a smí pokutovat i zatknout každého, kdo bude křesťanské poutníky třeba jen obtěžovat.

„Je to šíleně nespravedlivé. Za cokoliv, co bude policii připadat obtížné, ať už je to tričko nebo rozdávání kondomů, vám napaří pokutu pět a půl tisíce dolarů. Je to útok na naše právo vyjádřit vlastní názor,“ postěžovala si za všechny, kdo nejsou z návštěvy nadšení, aktivistka Rachel Evansová.

Australská katolická církev dále očekává, že se papež vyjádří k případům sexuálního zneužívání, kterého se v Austrálii dopouštěli někteří kněží. Papež už oznámil, že se hodlá omluvit. „Být knězem není slučitelné se sexuálním zneužíváním, s chováním, které odporuje posvátnému charakteru tohoto povolání,“ uvedl Benedikt.

V pátek začalo v Austrálii vyšetřování kněze, který je podezřelý ze sexuálního zneužívání. Nejvyšší představitel australské katolické církve, sydneyský biskup George Pell, proto nařídil vytvořit nezávislou komisi, která obvinění vyšetří.

Benedikt také prohlásil, že hlavním tématem Světových dní mládeže bude ekologie. „Tématem shromáždění je Duch svatý a hovořit o Duchu svatém znamená hovořit o stvoření a o zodpovědnosti člověka vůči přírodě,“ řekl papež. „Je třeba probudit svědomí, odpovědět na tuto velkou výzvu a znovu nalézt etickou sílu obrátit ekologickou situaci k dobru,“ uvedl dále. 

Vydáno pod