Ukrajina chce hladomor z 30. let oficiálně uznat za genocidu

Kyjev - Ukrajina chce zahájit oficiální vyšetřování hladomoru ze třicátých let. Zemřelo při něm několik milionů lidí. Vyšetřování má prokázat, že hladomor byl genocidou ukrajinského národa. Takové označení tragédie z let 1932 až 1933 schválil ukrajinský parlament. Kyjev z vyvolání hladomoru viní sovětského diktátora Josifa Stalina a jeho politiku nucené kolektivizace. V čele úsilí, aby tragédie byla mezinárodně uznána za genocidu Ukrajinců, stojí prezident Viktor Juščenko. Rusko ale označení genocida odmítá.

Ukrajinský parlament již v roce 2006 označil hladomor za genocidu. Náměstek ředitele vládního ústavu národní paměti Vladyslav Verstjuk dnes oznámil, že prokurátoři a státní bezpečnostní složky se to nyní pokusí dokázat i před soudem.

Stalin přiměl rolníky zřeknout se vlastních polí a vstoupit do kolektivních farem, kolchozů. Ukrajina, která bývala bohatým zemědělským krajem, trpěla hladomorem nejvíce ze všech sovětských regionů.

Historici na Ukrajině i na Západě jsou ale rozděleni v názoru, zda hladomor byl či nebyl genocidou. Někteří sdílejí přesvědčení, že byl zaměřen proti Ukrajincům jako etnické skupině, jiní tvrdí, že sovětské úřady se snažily zlikvidovat kulaky jako společenskou třídu. Sovětský svaz také splácel rychlou industrializaci vývozem obilí, který vyhladověl miliony lidí. Juščenko před časem prohlásil, že v letech 1932 a 1933 zemřelo hlady více než deset milionů Ukrajinců. Někteří ukrajinští historici se přiklánějí spíš k odhadu 3,5 milionu obětí. Podle ruských historiků si hlad vyžádal okolo sedmi milionu životů, avšak se započtením obětí v Povolží, Bělorusku a dalších končinách tehdejšího Sovětského svazu.

Snahy Kyjeva vyvolávají podráždění u sousedního Ruska, které podezírá Kyjev ze snahy vyvolat nepřátelství Ukrajinců vůči Rusům. „Nevznášíme žádné hmotné či morální požadavky. Pro nás je podstatné odsoudit Stalinův režim a Stalinovo okolí,“ uvedl Verstjuk.

  • Oběti hladomoru na Ukrajině v letech 1932 - 1933. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/308/30719.jpg
  • Oběti hladomoru na Ukrajině v letech 1932 - 1933. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/308/30717.jpg
Vydáno pod