BBC: Vraždu Litviněnka si objednalo Rusko

Londýn/Moskva - Britská televizní stanice BBC znovu oživila případ vraždy Alexandra Litviněnka, bývalého ruského agenta, který byl před dvěma lety otráven radioaktivním poloniem. Ve včerejším večerním pořadu Newsnight citovala nejmenované britské bezpečnostní zdroje, které tvrdí, že vraždu si objednal ruský stát a že do Litviněnkovy smrti jsou zapleteny tajné služby. "Existují silné náznaky, že šlo o státní akci," řekl BBC představitel britské tajné služby.

Rusko ale jakékoli zapojení do přípravy zločinu popírá. Vyšetřování kauzy prý značně pokročilo. „Nedisponujeme informacemi, jež by naznačovaly, že by do ní byly zapleteny jakékoli bezpečnostní služby,“ reagoval oficiální představitel vyšetřovacího výboru ruské prokuratury Vladimir Markin.

Pnutí v rusko-britských vztazích vyvolává vedle nejasností v případu i odhodlání Ruska nevydat do Velké Británie bývalého agenta KGB a podnikatele Andreje Lugovoje. Toho Scotland Yard považuje za hlavního podezřelého, protože se s Litviněnkem setkal jen tři týdny před jeho smrtí. 

BBC:

„Kauza Litviněnko dokazuje, že ve vztahu mezi Ruskem a Západem není všechno v pořádku.“

Na vydání Lugovoje trvá britský premiér Gordon Brown, který se včera sešel s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Jejich schůzka měla uvolnit napětí vyvolané Litviněnkovým případem. Neshody mezi oběma zeměmi se ale podle agentur vyřešit nepodařilo. Rozhovor mezi oběma státníky byl prý velmi „ostrý“, protože Brown se zmínil o několika dalších tématech, která Medveděvovi nebyla příjemná.

Podle BBC je připad Litviněnko důkazem, že se vztahy mezi Ruskem a Británii, potažmo mezi Ruskem a Západem obecně, není všechno v pořádku a že ruská tajná služba FSB je nadále připravena k operacím proti osobám na Západě.

Vydáno pod