Čeští vědci zůstávají ve vězení, soud se nekonal kvůli stávce

Dillí - Indický soud měl dnes rozhodnout o dalším osudu dvou českých entomologů Petra Šváchy a Emila Kučery. Soudní stání se dnes kvůli stávce indických justičních pracovníků nekonalo. Oba vědci byli na konci června zadrženi kvůli nepovolenému sběru hmyzích larev v národním parku Dárdžiling. České velvyslanectví i právníci obou biologů chtějí usilovat o propuštění obou mužů na kauci.

Soudní stání se mělo uskutečnit už minulý týden, právě kvůli stávce bylo odloženo na dnešek. České velvyslanectví se nyní chystá  usilovat o přesunutí procesu k soudu do Kalkaty.

„Pokud se během tohoto týdne soud neuskuteční, pokusíme se jejich případ přenést k soudu, který spolehlivě nestávkuje, tedy do hlavního města Západního Bengálska, do Kalkaty,“ dodal pracovník českého konzulátu Hynek Kmoníček.

Právě v Kalkatě, kde má Česko honorární konzulát, by měla obhajoba podat opakovanou žádost o propuštění na kauci. Zastupující konzul ČR v Dillí Jan Kreuter uvedl, že se bude stávkovat ještě nejméně celý měsíc. Oba muži zůstávají i nadále ve vazbě, což je poněkud deprimuje. 

Český diplomat také uvedl, že české úřady se pokusí najít zadrženým Čechům jiného právníka, protože v současnosti prý dochází k „problémům v komunikaci“.

Hynek Kmoníček:

„My se v tuto chvíli snažíme najít jakoukoliv cestu, která zajistí, že se soud uskuteční.“

Oba čeští vědci přitom mají výraznou šanci k propuštění, samy indické úřady chápou celou událost jako výjimečnou. Případ navíc vzbudil ohlas ve vědecké obci a pod petici žádající propuštění obou Čechů se už podepsalo 525 lidí, většinou odborníků z oboru. Petice byla doručena indickému premiérovi Manmóhanovi Singhovi a premiérovi státu Bangla, na jehož území jsou Češi zadržováni. Zastupující konzul v Dillí Jan Kreuter oznámil, že situace obou vězněných není nijak tragická. Oba jsou zdravotně v pořádku.

Češi byli zadrženi 23. června v národním parku poblíž města Dárdžiling ve svazovém státě Bangla, bývalém Západním Bengálsku. Úřady u nich zabavily několik set exemplářů hmyzu, na jejichž sběr je nutné oficiální povolení.

Podle některých informací se sesbíraný hmyz měl stát součástí soukromých sbírek obou entomologů, čemuž nasvědčuje i fakt, že Indii navštívili v rámci své dovolené. Za Petra Šváchu tuto možnost jeho nadřízený, ředitel entomologického ústavu Jan Šula, odmítl. Podle něj jeho spolupracovník soukromou sbírku nevlastní a hmyz sbíral čistě pro vědecké, výzkumné účely.