Nájezd buldozeru v Jeruzalémě přežilo šestiměsíční mimino

Jeruzalém - Řidič buldozeru, který včera řádil v centru Jeruzaléma, zřejmě nebyl napojen na žádnou z radikálních skupin. Izraelským zdravotníkům se včera podařilo vyprostit živé dítě z autobusu, který Palestinec zdemoloval. Matka malého chlapce při útoku zahynula. O život přišli i další dva lidé, 45 jich bylo zraněno.

Hussam Dwayat, který včera na rušné silnici Jaffa najížděl s bagrem na pěší, auta i autobusy, byl Palestinec. Proto se spekulovalo, zda nešlo o akci některé z radikálních skupin nebo zda nebyl útok zorganizován na něčí popud. Hamas včera účast na útoku popřel. K akci se ale přihlásily tři palestinské militantní organizace. Dwayat ale zřejmě nebyl napojen na žádnou z těchto skupin. Proč ale útočil, není dosud známo. Podle palestinského aktivisty v oblasti civilního práva Hassiba Nashashibiho se mohl řidič mstít za to, že dostal od úřadů vysokou pokutu za ilegální stavební práce.

Po řádění Palestince v buldozeru, který najížděl na auta a převrátil autobus, zemřeli dvě ženy a muž. Jednou z obětí byla matka, jejíž dítě zůstalo uvězněné v autobusu, který Dwayat buldozerem převrátil. Pod sedadlem nalezli záchranáři šestiměsíčního chlapce, ten neutrpěl vážnější zranění. Další žena z autobusu, která byla při útoku zraněna, stačila také zachránit své dítě. Když viděla, že se na ni řítí několikatunový kolos, stačila potomka vystrčit z okna, díky tomu vyvázlo dítě bez úrazu.