Kosovští Srbové vyhlásili vlastní parlament

Kosovska Mitrovica (Kosovo) - Kosovští Srbové v sobotu vyhlásili vlastní parlament. Stalo se tak v etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici na severu země. Zástupci srbské menšiny v Kosovu, kteří byli zvoleni souběžně s květnovými volbami v samotném Srbsku, tímto krokem opětovně odmítli uznat existenci samostatného, na Bělehradě nezávislého Kosova a prohlásili se "zastupitelským sborem Srbské republiky v autonomní provincii Kosovo", který bude uznávat pouze zákony Srbska. Kosovo vyhlásilo samostatnost a nezávislost na srbské centrální vládě 17. února.

„Srbský parlament bude bojovat proti vytvoření dalšího albánského státu na Balkáně,“ prohlásil dnes vůdce kosovských Srbů Marko Jakšić, podle něhož má za úkol hlavně chránit kosovské Srby. Těch žije ve dvoumilionovém Kosovu zhruba sto dvacet tisíc a stejně jako bělehradská vláda se odmítají smířit s únorovým odtržením bývalé provincie. Negativně se také stavějí ke spolupráci se správní misí Evropské unie, která má převzít dohled nad Kosovem od OSN. Ustavující schůze samozvaného parlamentu se zúčastnil i dosluhující srbský ministr pro Kosovo Slobodan Samardžić. Podle něj je vzniklý orgán „de facto“ součástí státního aparátu Srbska.

Kosovská vláda vznik parlamentu kosovských Srbů v Kosovské Mitrovici již předem označila za nezákonnou provokaci a pokus Kosovo destabilizovat. Neuznává ho ani mezinárodní správa Kosova, podle níž je jeho existence jen čistě symbolická. OSN událost označila za nebezpečný krok, který vystupňuje albánsko-srbské napětí. Jednoznačnou podporu přitom nemá parlament kosovských Srbů ani v Bělehradě. „Nepotřebujeme nějaké vyhlašování národního parlamentu v Kosovu. Ustavení parlamentu je politickým krokem, který Srbům v Kosovu nepřinese nic dobrého,“ upozornila srbská liberální politička Rada Trajkovičová.

Radikální vůdci kosovských Srbů vyhlásili vlastní parlament 28. června záměrně. Na tento den totiž spadá výročí historické události, která je významná pro celý region. Ve stejný den v roce 1389 proběhla bitva na Kosově poli, v níž turecká vojska porazila srbskou armádu a zemi následně na několik století obsadila.

Událost je symbolem srbské státnosti, místo konání bitvy je přitom součástí nového státu. Také proto se tradiční pouti do oblasti události, jindy masové akce, letos účastní pouze dva tisíce lidí. „Kosovo není jenom nějakou součástí Srbska, je jeho srdcem. Srbsko bez Kosova nemůže a nebude existovat. Vyzývám vás, abyste Kosovo chránili, a boha prosím, aby nám k tomu dal sílu,“ prohlásil na poutní cestě patriarcha Artěmije, hlava srbské pravoslavné církve v Kosovu.