Kalifornie začala uznávat sňatky osob stejného pohlaví

Sacramento - V pondělí vešlo v platnost rozhodnutí kalifornského nejvyššího soudu, který před měsícem konstatoval, že bránit lidem stejného pohlaví v uzavření manželství je protiústavní. Úřady v Kalifornii tedy začaly oddávat první homosexuální páry. Oddací list jako první obdržely dva lesbické páry, které se v posledních letech intenzivně zapojovaly do boje za uznání práv homosexuálů na uzavření rovnoprávného sňatku.

První sňatek byl uzavřen v pondělí - v Beverly Hills si v pondělí odpoledne plny dojetí a slz řekly své „ano“ čtyřiapadesátiletá Diane Olsonová a šestašedesátiletá Robin Tylerová.

Ve stejnou hodinu se v 600 kilometrů vzdáleném San Francisku vzaly sedmaosmdesátiletá Del Martinová a o čtyři roky mladší Phyllis Lyonová. Tyto lesbičky spolu žijí již 56 let a spolu se šesti dalšími založily v roce 1955 v San Francisku společenský klub pro lesbičky, nazvaný Daughters of Bilitis. Pod jejich vedením se vyvinul v první organizaci obhájců lesbického partnerství.

Kalifornii čeká boom sňtků osob stejného pohlaví

Podle nedávné univerzitní studie totiž žije v Kalifornii, nejlidnatějším
státě USA s 37 miliony obyvatel, více než 100 tisíc homosexuálních párů. Polovina z nich by chtěla uzavřít sňatek v příštích třech letech.

Sňatky osob stejného pohlaví vyvolávají u obyvatel Kalifornie zřejmě stále menší odpor. Podle průzkumu společnosti Field z konce května proti nim nic nemá 52 procent Kaliforňanů, proti je 41 procent. V roce 1977 je odmítalo 59 procent a jen 28 procent se vyslovilo v jejich prospěch.  

Možnost uzavírat manželství ale může lidem stejného pohlaví ještě zrušit chystané listopadové referendum, v němž budou obyvatelé Kalifornie hlasovat, zda takové sňatky ústavou zakážou.

Plnoprávná manželství mohou nyní ve Spojených státech uzavřít homosexuálové zatím jen v Kalifornii a v Massachusetts. Svazky osob stejného pohlaví uznávají i státy Connecticut, New Hampshire, New Jersey a Vermont. Tento typ svazků však nemá stejnou právní ochranu jako manželství.

V hlavním městě Washingtonu, na Havaji, v Maine, ve státě Washington a v Oregonu mohou nyní homosexuálové uzavírat partnerství, která jim poskytují některá práva manželů. Naopak ve 26 amerických státech jsou manželství homosexuálů zakázána.

Kalifornii ještě v listopadu čeká referendum

Možnost uzavírat manželství může lidem stejného pohlaví ještě zrušit
chystané listopadové referendum, v němž budou Kaliforňané hlasovat o změně ústavy státu, aby definovala sňatek jako svazek mezi mužem a ženou. To by de facto homosexuální sňatky zakázalo. Proti nim protestovalo v pondělí i sedm katolických biskupů v Los Angeles. Zdůraznili, že sňatek „má v božím stvoření jedinečné místo a spojuje muže a ženu“.

  • V Kalifornii se mohou brát gayové a lesbičky. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/273/27217.jpg
  • Kalifornský nejvyšší soud rozhodl, že bránit osobám stejného pohlaví ve sňatku je protiústavní. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/273/27218.jpg